Opatrnosť nie je zbabelosť Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 02. 2010

Opatrnosť nie je zbabelosť

Rozdával Sever, obidve strany v prvej hre
Výnos – piková šestka

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zahral do prvého zdvihu zo stola malý pik, Východ vzal zdvih esom. Východ vrátil pik ku kráľovi stola a hlavný hráč chcel získať zvyšok zdvihov, preto zahral tromfovú dámu a pokračoval malým tromfom.

Odhodenie Východu odhalilo zlé rozloženie tromfov. Hlavný hráč odohral vysoké srdcia a pustil sa do kár. Ešte stále by záväzok splnil, keď by Západ mal tri kára.

Ako sa ukázalo, Západ šnapol druhé káro, potom si stiahol pikovú dámu a záväzok porazil trefovým esom.

NIE VEĽMI NEPRAVDEPODOBNÉ

Vo väčšine prípadov budú tromfy rozdelené 3-2, ale zďaleka nie stále. Rozdelenie 4-1 sa vyskytuje zhruba v každom štvrtom rozdaní.

Na ochranu proti zlému rozdeleniu tromfov by mal hlavný hráč plánovať šnapnúť si na stole pik. Po získaní druhého zdvihu pikovým kráľom, hlavný hráč by mal niesť zo stola malý tref. Cieľom tohto zahrania je zabezpečiť ľahký vstup do ruky Juhu.

Ak súperi zoberú zdvih a zahrajú tromf (najlepšia obrana), hlavný hráč zoberie na stole dámou a prejde do ruky šnapnutím trefa. Šnapne na stole pikového dolníka, šnapne ďalší tref aby sa dostal do ruky a potom si odohrá vysoké tromfy.

Posledného tromfa Západu ponechá a začne hrať kára. Západ si vezme svoj tromf, keď bude chcieť, ale záväzok je už bezpečný.

Niekto by mohol považovať za zbabelé zabezpečovať sa proti zlému rozdeleniu. Nechajte súperov, nech tak hrajú, ale ak chcete byť úspešní, pouvažujte, ako by vás ohrozilo zlé rozdelenie, a čo sa proti tomu dá robiť.