Vylepšená zohrávka Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 02. 2010

Vylepšená zohrávka

Rozdával Sever, obidve strany v prvej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo na veľkom turnaji, Juh obyčajne padal. Normálne zohrávka šla tak, že hlavný hráč zobral prvý zdvih srdcovým esom a vyrazil tromfové eso. Východ si stiahol srdcový zdvih a zahral malý tromf.

Ďalším krokom hlavného hráča bolo skúsiť kárový impas. Východ vzal zdvih kráľom a vrátil káro. Juh ešte potom chvíľu zápasil, ale napokon odovzdal trefový zdvih a nesplnil.

Jeden hráč našiel spôsob, ktorý mu umožnil splnenie. Prvé štyri zdvihy išli ako pri iných stoloch, ale potom neurobil kárový impas. Namiesto toto zahral káro k esu.

Hlavný hráč sa vrátil do ruky tromfom a vyniesol ďalšie káro k dáme, Východ vzal kráľom. Teraz by ste však určite nechceli sedieť na pozícii Východu. Ak by Východ vrátil tref, stôl dostane voľný impas. Ak Východ vráti srdce ("do dvojitej šikeny"), stôl šnapne a Juh zahodí tref. Východ nemôže bezpečne vrátiť káro, lebo zahranie esa ho obralo o malé káro.

ZAHRANIE NESTOJÍ NIČ

Zahranie kárového esa nestojí nič, ak má karového kráľa Východ, čo je z jeho zásahu v licite pravdepodobné. Zahranie získa, ak má Východ kárového kráľa singl alebo dubl. Akékoľvek zahranie je dobré, ak má Východ v kárach K-x-x. Žiadne zahranie nepomôže, ak má Východ štyri alebo viac kár vedených K-10 alebo K-9.

Juh nestratí nič týmto zahraním aj ak kárového kráľa má Západ. Vráti sa do ruky aby vyniesol káro proti stolu a získa napokon tri kárové zdvihy, čo stačí pre jeho záväzok. Trochu by sa tu dalo polemizovať o tomto zahraní v párovom turnaji, ale to už je skorej o únosnej miere rizika pre získanie nadzdvihu voči možnému nesplneniu.

Páči sa vám toto nenápadné vylepšenie zohrávky?