Lišiacke rozhodnutie obrancu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
30. 01. 2010

Lišiacke rozhodnutie obrancu

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová trojka

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovou trojkou a Juh berie prvý zdvih dolníkom. Hrá trefovú desiatku v nádeji, že pustí zdvih Východu.

Ak sa hlavnému hráčovi podarí tento manéver, už má vyhrané. Východ môže zobrať zdvih dámou a vrátiť srdce, ale hlavný hráč má ešte stále srdcovú zádrž.

Keď Juh získa zdvih, vynesie trefového dolníka a bude impasovať. Ak Západ neprikryje, prejde na stôl károvým esom a odohrá si zvyšok trefov. Urobí štyri trefové zdvihy a po dva zdvihy v ostatných farbách, teda celkove desať zdvihov.

ZÁPAD SYPE PIESOK DO STROJA

Obrana môže tento plán hlavného hráča ľahko prekaziť. V druhom zdvihu Západ prikryje trefovú desiatku kráľom, čim nasype piesok do rozbehnutého stroja hlavného hráča.

Prepustenie tohto zdvihu by hlavnému hráčovi nepomohlo, preto berie na stole esom a hrá ďalší tref. Teraz je na rade Východ, aby ukázal z akého je cesta. Musí tento zdvih prepustiť!

Hlavný hráč berie v ruke trefovým dolníkom, ale už nemá ako farbu vypracovať. Získava len po dva zdvihy v každej farbe a obrana triumfuje.

Dokážete byť takto lišiacky v obrane?