Deviatka nad zlato Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
30. 01. 2010

Deviatka nad zlato

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – pikový dolník

Ako sa rozdanie hralo: V uvedenom rozdaní Juh by bol otvoril rovnako, aj keby mal namiesto pikovej deviatky osmičku. Ale vtedy by záväzok nesplnil.

Západ vyniesol pikového dolníka a hlavný hráč rozumne zobral na stole esom. Nebolo treba impasovať, keďže Juh mal pikovú deviatku.

Ak by hlavný hráč zahral dámu stola, Východ zoberie kráľom a vráti farbu, aby vyhnal eso. Obrancovia by dostali tri piky, kárové eso a aspoň jedného kráľa vedľa.

POKRAČUJE KÁRAMI

Náš hlavný hráč zobral prvý zdvih pikovým esom a začal hrať kára, aby vyrazil eso. Ak by Západ potom zahral pikovú desiatku, dáma stola vyženie kráľa Východu a deviatka bude vysoká. Ak by Západ vrátil malý pik, hlavný hráč dá zo stola malú a dostane zdvih na deviatku alebo dámu.

Ak Juh dostane dva piky, môže rozohrať trefy a zabezpečiť si splnenie tromi trefami, tromi kárami, dvomi pikami a srdcom. Ak Západ nebude pokračovať pikami, môže si hlavný hráč nakoniec dovoliť srdcový impas.

Ak by Juh mal namiesto pikovej deviatky osmičku, po károvom ese by Západ mohol bezpečne pokračovať pikom. Obrancovia by získali tri pikové zdvihy a záväzok by porazili.

Za deviatky a desiatky si hráči body nepočítajú. Ako však vidíme z tohto príkladu, niekedy je deviatka nad zlato.