Zbytočné riziko Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
30. 01. 2010

Zbytočné riziko

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – piková osmička

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zahral do prvého zdvihu zo stola malý pik, poľutovaniahodné zahranie. Východ zobral zdvih kráľom a vyniesol trefovú dámu.

Len pár sekúnd potom, čo súperi porazili záväzok pikom a troma trefami, hlavný hráč ubezpečil partnera, že jeho licit 1 bez tromfov patrí medzi najbriliantnejšie licity storočia.

Pochvala prišla práve včas. Sever hľadal slová na opísanie zohrávky, a výraz "briliantná" tam určite nebol.

NEPOTREBNÁ STRATA

Bolo bláznivé a nepotrebné nechať Východ získať zdvih. Naopak, bolo treba zabrániť za každú cenu tomu, aby sa Východ dostal do zdvihu a podohral trefy. Juh si mohol vypracovať desiaty zdvih bez tohto rizika.

Juh mal zobrať prvý zdvih pikovým esom, odohrať si dve najvyššie kára, prejsť na stôl tromfovou osmičkou a zahrať zo stola kárového dolníka.

Ako karty ležia, Východ pridáva malú a Juh zahadzuje pikovú dámu. Západ berie károvou dámou a vracia káro, aby zabránil neskoršiemu odhodeniu na desiatku károvú.

Východ šnapuje desiatku károvú a hlavný hráč nadšnapuje vysoko. Potom hrá malé srdce k deviatke stola a zo stola vynesie pikovú desiatku. Východ kladie kráľa (inakšie by Juh odhodil tref) a Juh šnapuje vysoko.

Teraz Juh hrá srdce k dolníkovi stola a odohráva si deviatku pikovú ako svoj desiaty zdvih. Východ nikdy nedostal šancu získať zdvih, takže Juh nebol v nebezpečenstve straty troch trefových zdvihov.

Ak by to bol hlavný hráč zohrával takto, mohol mu partner povedať, že to bola naozaj briliantná zohrávka.