Neviditeľná hrozba Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
24. 01. 2010

Neviditeľná hrozba

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – pikový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol pikového kráľa a Východ zahral povzbudzujúco deviatku. Východ nevidel žiadnu hrozbu a preto konal, akoby hrozba neexistovala.

Západ pokračoval pikovou dámou, Juh šnapol. Hlavný hráč vytromfoval a zahral kárového kráľa, aby vyhnal eso. Východ vzal esom a zahral trefového dolníka, ale už bolo neskoro. Juh vzal trefovým esom a na svoje vysoké kára zahodil dva trefy stola. Zvyšok bol ľahký a záväzok bol splnený.

NEBOLO TREBA NAZERAŤ DO KARIET

Nebolo potrebné nazerať Juhu do kariet na zistenie, že má vysoké karty. Juh by zaiste nelicitoval 5 srdcí, ak by nemal solídne karty.

Ak má Juh vysoké kára, môže na ne zahádzať trefy stola. Ak má Juh dobré trefy, káro stola na ne nezahodí. Preto bolo pre Východ dôležité pri prvej príležitosti atakovať trefy.

Východ mal prevziať pikového kráľa esom a zahrať v druhom zdvihu trefového dolníka. Keď potom Východ získa zdvih károvým esom, môže pokračovať trefovou desiatkou, aby zaistil dva trefové zdvihy. (Ak by Juh impasoval trefovou dámou, Západ vráti tref.)

Juh padne dvakrát namiesto splnenia päť srdcí, a to je ohromný rozdiel. Ak tento rozdiel nevidíte, snažte sa presvedčiť partnera, že rozdiel neexistuje.

Istá filozofická škola učí, že to čo nevidíte, to neexistuje. Keď budete používať tento princíp v bridži, budete vďačným súperom, ale nechceným partnerom.