Ako komentovať zohrávku? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 01. 2010

Ako komentovať zohrávku?

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – pikový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo v bridžovom klube, hlavný hráč zobral prvý zdvih pikovou dámou a vrátil káro, dámu stola zabral Východ esom. Východ vrátil trefovú dámu a Juh zobral zdvih kráľom.

Teraz Juh objavil zlé rozdelenie kár a mohol zobrať len osem zdvihov. Mal však veľmi tolerantného partnera, ktorý poznamenal: "Smola, starec."

Partner, ktorý má iba malú dávku zdvorilosti, ktorú si musí šetriť na celý život a nemôže ju mrhať na pertnerov, by to mohol okomentovať napríklad poznámkou "Neuveriteľné!"

SKUTOČNE NEUVERITEĽNÉ

Ak sa pozriete na celé rozdanie, je skutočne neuveriteľné, ako to mohol Juh zbabrať. Očividne, Juh urobil fatálne zahranie, keď v druhom zdvihu zahral zo stola dámu. Mal zahrať malé káro a nechať Východ, aby svojim singl esom "zabil vzduch".

Ak sa aj pozeráte len na karty Juhu a stola, je správne vyniesť káro a zahrať zo stola malú. Juh potrebuje len dva kárové zdvihy.

Ak má Západ kárové eso, Juh môže neskoršie niesť kára z ruky a získať zdvihy aj na kráľa aj na dámu. Ak Východ má A-x alebo A-x-x kárové, Juh stále získa dva kárové zdvihy, aj keď obrane umožní získať lacno prvý kárový zdvih. Hlavná výhoda zahrania malej však je, že chráni hlavného hráča proti singl károvému esu u Východu.

Čo je lepšie, mať tolerantného partnera, ktorý vás nekritizuje (lebo možno robí rovnaké chyby), alebo partnera, ktorý vám to povie na rovinu a núti vás rozmýšľať dopredu, a nie až keď padnete a pritom ste to mohli splniť, len to chcelo trochu vopred uvažovať?