Hrajte správne napriek kritikom Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 01. 2010

Hrajte správne napriek kritikom

Rozdával Sever, obidve strany v prvej hre
Výnos – piková sedmička

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovou sedmičkou, kráľ stola zobral prvý zdvih. Teraz hlavný hráč vie, že Západ má pikové eso. Bolo by fatálne dať zdvih Východu, lebo by podohral pikovú dámu. Nie je však vôbec nebezpečné dať zdvih Západu, lebo ak on bude pokračovať pikami, dá hlavnému hráčovi druhý pikový zdvih.

Náš hrdina musí hrať kára takým spôsobom, aby dal prípadne zdvih Západu, v žiadnom prípade Východu. Správne zahranie je odohrať kárové eso a kráľa, a nepokúšať sa o impas. Ak totiž impas sedí, bezpečne odovzdá tretí kárový zdvih Západu. Ak nesedí, a Východ má károvú dámu s dvomi či tromi malými, nepomôže ani svätená voda. Ale čo ak má Východ károvú dámu singl, alebo s jedným malým?

Správna úvaha hlavného hráča je odmenená, dáma vypadáva. Juh dostáva šesť kárových zdvihov, dve srdcia, pik a tref a plní záväzok s nadzdvihom.

PREHRAL BY

Ak hlavný hráč nerozumne urobí kárový impas, Východ vezme dámou a vráti pikového dolníka. Potom Západ porazí záväzok odohraním zvyšku pikov.

"Toto nie je z reálneho života," povedali by profesori v Štokholme, keď by uvažovali o udelení Nobelovej ceny tomuto rozdaniu. "V reálnom živote by Východ mal tri kára s dámou, a Juh by padol na nos, bez ohľadu na to, ako by zohrával. Reálny život je veľmi tvrdý."

Profesori musia poznať reálny život, ale určite nerozumejú bridžu. Buďte aj naďalej hrdina a hrajte vždy správne. Chcete predsa vyhrávať!

Toto rozdanie určite nedostane Nobelovu cenu za literatúru. Literatúra často opisuje situácie, kde nič nevychádza dobre, bez ohľadu na to čo urobíte. V bridžovom rozdaní hrdina triumfuje, ak urobí správne zahranie. Aké nemoderné!