Odblokovanie zaisťuje slem Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 01. 2010

Odblokovanie zaisťuje slem

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – kárová desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Juh šnapol druhé kolo kár, ale nepredvídavo pikovou päťkou. Ak by pozorne čítal bridžové miniatúry, šnapol by pikovou deviatkou. Nevidíte v tom rozdiel? Ten rozdiel je priepastný.

Hlavný hráč pokračoval pikovým kráľom a zistil zlé rozdelenie pikov. Stiahol pikovú dámu a potom vyniesol deviatku. Západ bol bdelý a prikryl ju dolníkom, čím donútil hlavného hráča zobrať tretie kolo pikov na stole.

Hlavný hráč si nemohol dovoliť stiahnuť posledný tromf, keďže bol na stole posledný raz a musel skúsiť srdcový impas. Jeden srdcový impas však nestačil, ale Západ šnapol druhé srdce a porazil tak slem.

PREDVÍDAJTE MOŽNOSTI

Juh prehral svoj slem v momente, keď v druhom zdvihu šnapol káro malým tromfom. Skúste zohrávať po šnapnutí druhého kára pikovou deviatkou.

Stiahnete pikového kráľa a pikovú dámu a potom vynesiete desiatku. Ak dá Západ malú, dáte aj vy zo stola malú a štvrtý tromf zoberiete na stole esom. Ak Západ pokryje dolníkom, zoberiete tretí tromf esom a štvrtý osmičkou stola.

V každom prípade stiahnete štyri kolá tromfov tak, že končíte na stole. Teraz môžete srdcia impasovať vynesením deviatky, potom srdcovej dámy a potom malého srdca. Všetky srdcia zoberiete bez rizika šnapnutia Západom.

Jednoduché odblokovanie, ktoré priemerný hráč urobí zriedka, je pre experta záležitosťou rutiny. Keď sa to naučíte, budete to môcť hrať bez dlhého rozmýšľania.