Eliminácia pomáha Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
10. 01. 2010

Eliminácia pomáha

Rozdával Východ, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Beriete prvý zdvih károvým esom a vytromfujete esom a kráľom pikovými. Máte šťastie, dáma vypadáva. Teraz si môžete dovoliť stratiť káro a dva trefy. Stále však musíte dať pozor. Ak by ste hrali trefy priamo, padnete.

Predpokladajme napríklad že vynesiete tref a pokúsite sa impasovať dolníkom. Toto by fungovalo, ak by Západ mal trefovú dámu. V našom prípade však Východ zoberie trefovou dámou a bezpečne zahrá srdce.

Zoberiete a zahráte ďalší tref, ale nemáte šťastie. Východ dostane ešte dva trefy a káro.

ELIMINUJTE SRDCIA

Lepší spôsob zohrávky je odohrať si vysoké srdcia a šnapnúť srdce na stole po stiahnutí dvoch kôl tromfov - teda ELIMINOVAŤ srdcia. Toto spôsobí, že Východ nebude môcť bezpečne vrátiť srdce.

Keďže po tejto akcii ste na stole, musíte vyniesť tref zo stola. Najistejšie zahranie je trefový kráľ, keďže Východ na svoje otvorenie musí mať trefové eso a preto bude donútený zobrať zdvih.

Ak Východ vráti tref, dolník stola získa zdvih bez ohľadu na to, ktorý súper má trefovú dámu. Ak Východ bude hrať vysoké kára, šnapnete druhé vysoké káro, prejdete na stôl tromfom a na vyvýšenú károvú desiatku odhodíte z ruky tref. Ak by Východ vrátil srdce, šnapnete ho na stole a z ruky zahodíte stratovú kartu. Záväzok je teda bezpečný bez ohľadu na to, čo Východ vráti.

Ak priame zahranie je rizikové, využite elimináciu farby na to, aby ste súperov obrali o bezpečný návrat. Toto by malo patriť do vašej štandardnej "výbavy".