Expert zohráva bezpečne Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
10. 01. 2010

Expert zohráva bezpečne

Rozdával Sever, obidve strany v prvej hre
Výnos – piková dáma

Ako sa rozdanie hralo: "Partner je zbabelec," pomyslí si priemerný hlavný hráč, keď uvidí stôl. "Mal skočiť na štyri bez tromfov namiesto licitovania troch trefov. Dostali by sme sa na sedem bez tromfov. Však ja mu poviem svoje!"

Pokým hlavný hráč plánuje, čo povie partnerovi, keď bude partia skončená, partia je skončená. Hlavný hráč berie prvý zdvih na stole pikovým esom a vynáša malé káro, a to je koniec. Hlavný hráč urobí len jedenásť zdvihov.

Juh musí zmeniť komentár. Namiesto rečnenia o tom, že šanca na veľký slem bola sedem ku jednej, musí sa sťažovať na strašnú rozlohu v obidvoch kľúčových farbách.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Expert nebude mrhať svoj čas plánovaním karhania svojho partnera. Expert si položí otázku: "Čo môže byť zle rozložené? Môžem si zaistiť päť kárových zdvihov aj pri najhoršom možnom rozdelení kár?"

"Ak má všetkých päť kár Západ, bude správne, ak najprv vynesiem z ruky malé káro k desiatke stola. Ak Západ zoberie dolníkom, na desiatku stola urobím zdvih neskoršie. Ak Západ zahrá malú, desiatka urobí zdvih okamžite."

"Ak má všetkých päť kár Východ, zoberie desiatku stola dolníkom. Neskoršie však môžem vyniesť malé káro zo stola a impasovať osmičkou."

Preto expert zoberie prvý zdvih v ruke pikovým kráľom a v druhom zdvihu vynesie malé káro. Tajomstvo je možno v tom, že expert rozmýšľa o rozdaní a nie o tom, čo povie partnerovi.