Poučte sa z chýb Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
01. 01. 2010

Poučte sa z chýb

Rozdával Juh, všetci v prvej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril károvým dolníkom a Východ zobral zdvih kráľom. Východ vrátil srdcovú dámu, ktorá zobrala zdvih, a pokračoval srdcovým dolníkom.

Juh zobral srdcové eso a odohral všetkých šesť tromfov v nádeji na priaznivé odhodenie súperov. Jeho ťažkosť spočívala v tom, že po stiahnutí károvej dámy sa nemohol dostať na stôl, aby si odohral kárové eso.

Odohratie tromfov nespôsobilo obrane ťažkosti. Západ si nechal dve kára a dva trefy, a Východ si ponechal dobré srdcia. Juh napokon odovzdal ešte dve srdcia a padol.

SKORÁ CHYBA

Juh urobil svoju chybu skoro - pri pridaní do prvého zdvihu zo svojej ruky. Keď Východ bral zdvih károvým kráľom, mal zhodiť károvú dámu!

Juh má zámer prepustiť dve kolá srdcí a stiahnuť tromfy. Potom môže stiahnuť srdcové eso, aby zistil, či sa srdcia delia 3-3. Keď sa nedelia, Juh môže vyniesť svoje malé káro a impasovať deviatkou stola. Impas sedí, a hlavný hráč môže stiahnuť kárové eso stola ako svoj desiaty zdvih.

Zapamätajte si toto odblokovanie, keď je vynesený dolník a na stole sa objaví A-9. Ak zhodíte dámu, môžete neskôr skúsiť impas deviatkou. Toto nie je potrebné, ak máte na stole dostatok vstupov; vtedy je bezpečnejšie ponechať si dámu ako skorý zdvih a neskoršie prejsť na stôl inou farbou a odohrať si eso. Odblokovanie potrebujete, keď máte na stole málo vedľajších vstupov.

Majstrovstvo pri bridžovom stole začína spoznávaním svojich chýb. Ak si neuvedomíte svoju chybu - alebo spôsob zahrania vedúci k splneniu záväzku, potom sa môže stať, že tú istú chybu urobíte aj druhý raz.