Počítajte body Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
01. 01. 2010

Počítajte body

Rozdával Východ, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovou dámou a pokračoval dolníkom, Juh šnapol. Hlavný hráč vyrazil tromfové eso, šnapol vrátené srdce a stiahol druhé kolo tromfov.

Juh potom zahral trefový impas, Východ podľa očakávania vzal zdvih kráľom. Východ vrátil ďalšie srdce, Juh šnapol. Teraz si už hlavný hráč nemohol dovoliť stratiť kárový zdvih.

Ak Juh pozorne počítal body, vie, že károvú dámu má Východ, inak by nemal na otvorenie 1 BT.

AKO NESTRATIŤ KÁROVÝ ZDVIH?

Bez károvej dámy by mal Východ len 14 bodov, a keďže táto dvojica hrá silný BT (16-18 bodov), na toto otvorenie musí mať károvú dámu Východ.

Takže kárový impas určite nesedí. Jediná šanca je "spätný impas"

Hlavný hráč by mal rozohrať kára vynesením dolnika zo stola. Východ musí pokryť dámou (keďže inak by Juh nechal dolníka nepokrytého), a Juh berie zdvih esom. Teraz Juh vynesie károvú deviatku, aby impasoval desiatku Západu. Keď Západ pokryje, stôl berie zdvih kráľom a Juh má károvú osmičku pre tretie kolo kár.

Samozrejme, spätný impas funguje v tomto príklade len vtedy, ak má károvú desiatku Západ. Ak má Východ aj károvú desiatku, tak sú vaše šance nulové. Je však dôležité pamätať si takúto možnosť spätného impasu, ak vám to zvyšuje ako jediná šanca.