Víťazí vždy pravda? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 12. 2009

Víťazí vždy pravda?

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Ako toto rozdanie ukazuje, bridžový hráč musí občas klamať. Odpor voči klamaniu vás môže stáť zdvih - alebo aspoň šancu na zdvih.

Východ berie esom a nesie káro k esu partnera. Juh berie v ruke ďalší kárový zdvih a jeho problém je obmedziť stratu v tromfoch na jeden zdvih.

Juh prechádza na stôl srdcom a nesie odtiaľ singl tromf. Východ hrá správne malú, a Juh hrá kráľa. Ak je Západ priamočiary, čestný muž, pridá pikovú šesťku - a Juh svoj záväzok splní.

NEMÁ NA VÝBER

V tomto štádiu Juh vie, že súperi majú v tromfoch eso, dolníka a desiatku. Keďže neexistuje spôsob zahrania, pri ktorom by vypadli do toho istého zdvihu dolník aj desiatka, Juh musí dúfať, že eso je už samotné. Vynesie malý tromf a Východ musí zahrať eso. Záväzok je splnený.

Západ môže poraziť záväzok, ak pridá pikovú desiatku (bez váhania) na kráľa Juhu. Teraz si Juh môže myslieť, že Západ začínal s pikovým dublom J-10, a v takom prípade môže splniť záväzok, len ak bude pokračovať pikovou dámou a nie malým pikom. Teraz to však bude hlavného hráča stáť záväzok.

Juh môže určite mať podozrenie o tom, čo sa deje. Fígeľ je v tom, že si nemôže byť istý, a môže zahrať zle.

V krátkosti, naše stanovisko v obidvoch záležitostiach je jasné: Pravdu hovorte Daňovému úradu, ale pri bridžovom stole to s pravdou nepreháňajte.