Odložte odhodenie, ak sa dá Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 12. 2009

Odložte odhodenie, ak sa dá

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – trefový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril trefovým kráľom a Východ šnapol eso stola. Začiatočník na pozícii Východu sa ponáhľal zahrať dohodnutú farbu a vrátil károvú dámu. Hlavný hráč môže niečo z ruky odhodiť, ak bude chcieť.

Predpokladajme napríklad, že Juh zahodí pik. Stiahne dve kolá tromfov a vynesie malý tref. Západ hrá malú a stôl berie zdvih trefovou deviatkou. Juh šnapuje v ruke káro a vynáša svoju trefovú desiatku. Západ berie dámou a vráti tref k dolníkovi stola. Juh sa zbaví ešte jedného pika, ale stále ešte musí odovzdať dva pikové zdvihy. Mínus jeden.

ŠNAPUJE KÁRO

Juh by mal v druhom zdvihu šnapnúť károvú dámu, teda odložiť svoje odhodenie. Hlavný hráč stiahne dve kolá tromfov a potom vynesie trefovú päťku.

Ak Západ zahrá malú, hlavný hráč zoberie zdvih na stole trefovou deviatkou, zahrá kárové eso a z ruky naňho zahodí trefovú desiatku. Keďže okrem prvého šnapnutého zdvihu hlavný hráč už nemusí odovzdať ďalší tref, môže si dovoliť odovzdať dva piky a potom si šnapnúť dva piky na stole.

Západ nemôže situáciu zachrániť ani pridaním trefovej dámy, keď hlavný hráč hrá z ruky päťku. Juh potom získa zdvih trefovou desiatkou v ruke, prejde na stôl tromfom, aby zahodil dva piky na trefového dolníka a trefovú deviatku a tretí pik na kárové eso. Vtedy Juh odovzdá len jeden pikový zdvih.

Kľúčové zahranie je odloženie odhodenia na kárové eso pokým neuvidíte, či chcete odhodiť tref alebo pik.

Keď sa snažíte chytiť súpera, pomáha ak viete, ktorým smerom sa uberá. Ak sa súper snaží chytiť vás, nechajte ho čo najdlhšie hádať ktorý smer máte na mysli. Jedným spôsobom je odloženie odhodenia.

Samozrejme, nemali by sme sa o čom baviť, ak by ste na pozícii Východu sedeli vy. V druhom zdvihu vrátite pik k esu partnera, ktorý si odohrá trefovú dámu a zahrá ďalší tref, ktorý šnapnete a je to mínus jedna skorej, než hlavný hráč mohol čokoľvek urobiť.