Vedľajšie veci odložte Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 12. 2009

Vedľajšie veci odložte

Rozdával Sever, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – trefová päťka

Ako sa rozdanie hralo: Po výnose malého trefa Západom, hlavný hráč musí nasadiť zo stola eso, keďže impas je vedľajšia záležitosť. Hlavná šanca je vypracovanie kár, preto hlavný hráč vynesie v druhom zdvihu zo stola malé káro.

Východ naskočí károvým kráľom, odohrá si trefového kráľa a potom zahrá srdcovú dámu.

Hlavný hráč zoberie srdcovým esom, stiahne jedno kolo tromfov esom a potom vynesie káro k esu stola. Keďže nenastali žiadne mimoriadne rozlohy v tromfoch alebo kárach, Juh vie, že teraz je už záväzok v suchu.

ŠNAPUJE KÁRA

Juh šnapne káro vysokým tromfom, vynesie tromf k dolníkovi na stole, a šnapne vysoko ďalšie káro. Vynesie tromf k dáme stola, čím zároveň sťahuje posledný tromf súperov, a odohrá si vypracované káro stola, na ktoré z ruky zahodí srdce. Odovzdá len jedno srdce, jedno káro a jeden tref.

Juh by záväzok nesplnil, ak by stratil tempo v prvom zdvihu trefovým impasom. Východ zoberie trefovým kráľom a zahrá srdcovú dámu. Keď obrancovia dostanú kárový zdvih, stiahnu si dve srdcia a záväzok porazia.

Trefový impas je vedľajšia záležitosť, keďže dáva Juhu len 50%-nú šancu. Pravdepodobnosť je lepšia než 3 ku 1 že tromfy a kára sa nepodelia extrémne, čo mu umožní vypracovať si a stiahnuť kárový zdvih.

V niektorých bridžových rozdaniach sa hlavný hráč musí snažiť vypracovať si svoje zdvihy a zbaviť sa stratových zdvihov predtým, než si ich obrancovia môžu odohrať. Takéto preteky môžete prehrať, ak sa budete zaoberať vedľajšími záležitosťami a nepôjdete priamočiaro na vec - teda nesmiete stratiť tempo.