Predvianočný turnaj v Topoľčanoch 2009 Tlačiť E-mail
Napísal Igor Trepáč   
23. 12. 2009
Predvianočný bridžový juniorský turnaj v Topoľčanoch 18.12.2009

Na Gymnáziu v Topoľčanoch máme peknú tradíciu, že v posledný týždeň pred Vianocami prebiehajú medzitriedne súťaže v rôznych športoch o majstrov ročníka, prípadne O majstrov školy. Hráva sa volejbal, floorbal, stolný tenis, v posledných rokoch sa podarilo zaradiť a udržať aj šach a bridž.

Aby sa súťaže v bridži mohli zúčastniť aj žiaci z iných škôl a naši bývalí maturanti, robievame turnaj pod hlavičkou CVČ Topoľčany, s ktorým máme tradične výbornú spoluprácu. Našich bridžistov nie je je veľa, obsadili by sme možno 4 stoly, aj to by nesmel nikto vypadnúť pre chorobu. Trnavčania išli na turnaj do Žiliny, Piešťanci sa neozvali, navyše Nitranci nemohli kvôli chrípkam prísť, preto bolo dosť ťažké dať turnaj dokopy. V niektorých chvíľach som aj váhal, či ho nespravím jednoducho len v triede na 4 stoloch.

Základ tvorili žiaci Gymnázia TO, je však pekné od našich bývalých žiakov, že nesklamali,  prišli a doplnili tak turnaj na potrebných 5 a 1/2 stolov. Prišli štyria naši absolventi, teraz už  vysokoškoláci z STÚ BA, prišli aj Rebelky- bývalé zverenkyne Tóna Závodského (zo ZŠ Tríbečská), ktoré sú teraz na rôznych stredných školách ( 2 z nich u nás). Po jednej z Gymnázia Partizánske, Gymnázia Piešťany, Gymnázia Bratislava. Svojich bývalých študentov podporil aj poslanec NR SR PaedDr. Pavol Goga, ktorý sponzoroval občerstvenie a sladké ceny a dal im tak pekný vianočný darček. Patrí mu za to naša vďaka a sme radi, že si zachoval pochopenie pre takéto študentské akcie a pre bridž ako  netradičný druh duševného športu.

Vianočný turnaj je aj medzníkom pre nováčikov. Je to ich prvý turnaj a musíme ich pripraviť tak, aby zvládli licitáciu, zohrávku, zapisovanie i striedanie párov aj krabíc. Tentoraz pomohli skúsenejší, ktorí boli našťastie v prevahe. Tu sa už nehrá len rekreačne ako na krúžku, nemôže sa rozprávať a preberať, čo sa udialo v škole, či na diskotéke.

Turnaj prebehol v pokojnej atmosfére. Nebolo tu hlavné zvíťaziť, ale zahrať si a porovnať svoje výsledky s druhými, vyskúšať si, ako sa taký turnaj hrá. Začiatočníkmi boli tohto roku Denisa Belicová, Veronika Medová, Patrik Ševčík, Růžena Ceralová, ale vlastne aj Nikola Palušová. Patrika sa ujal Tomáš Goga, Nikoly Ľubica Dávidová s  Máriou Galkovou, ktorá súčasne robila nepárnu náhradníčku, Ruženy Zuzana Vančová, ktorá hrala po roku. Takto sme nakoniec turnaj zvládli. Vyskytlo sa len zopár chybných zápisov, ktoré sme dodatočne opravili. Najlepšie si porozumeli hneď na prvýkrát Zuzana s Ruženou a prekvapujúco obsadili štvrté miesto.

Chcel by som tu poďakovať všetkým, že prišli tak, ako sľúbili a umožnili, aby  sa turnaj odohral na potrebnom množstve stolov. Obetavo prišla napr.Zuzana Závodská so zlámanou nohou, Ružena Ceralová síce so zrastenou rukou, ale ešte v obväze. Všetci vytvorili dobrú partiu, viacerí sa postretali po dlhšom čase.

Vďaka nadšeniu a úžasnej energii Adama Kubicu sa turnaj odohral simultánne s turnajom v Žiline. Adam nechcel, aby žilinský turnaj nejako ohrozil náš topoľčiansky. Termíny však už nešlo dobre posunúť, preto bolo treba zabezpečiť aspoň dostatočnú účasť na oboch turnajoch. Vyžiadalo si to aj riadny kus práce v príprave rozdaní, systému turnaja a potom ešte pri prepisovaní zápisových lístkov z TO do ZA. Hralo sa na 22 rozdaní, polovicu sme namiešali v Topoľčanoch, druhú polovicu v Žiline. Zaujímavé je, že  niektoré dvojice si pri  väčšom počte zápisov riadne vymenili poradie. Tým sa to viac objektivizuje. Výsledky: http://bbocs.webs.com/realneturnaje.htm.

Je to prvý krát, čo sa takáto simultánka uskutočnila medzi juniormi. Som veľmi rád, že sa to nakoniec podarilo. Bridž v Topoľčanoch ešte žije.

Hralo sa aj o majstrov Gymnázia TO. Majsterkami školy sa v redukovanom poradí stali Zuzana Fodorová a Natália Matušíková  z 2.C pred Zuzanou Vančovou (3.B) s Ruženou Ceralovou (SXT) a pred Michaelou Dzurechovou s Dávidom Divišom (obaja 3.B).

Igor Trepáč, rozhodca turnaja

PS. Fotogalériu z topoľčianskeho turnaja nájdete tu a aj tu.
PS1. Fotografia víťazných párov zo súťaže. Zľava: Matušíková, Fodorová, Vajdová, Dúcky. Kľačia dole : Gogová, Bago

 
Image