PF 2010 Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
22. 12. 2009
Vážení bridžisti a bridžistky,

za posledných šesť mesiacov som bol vo väčšej miere v porovnaní s poslednými rokmi bližším, či vzdialenejším svedkom toho, ako sa moji známi dostávajú do nepríjemných životných situácií. Roky boli spokojní, pozitívne naladení, optimistickí. Väčšina zatiaľ takými aj ostala, len zrazu museli riešiť situácie, na ktoré ich nik nepripravoval. Na pomoc (z môjho pohľadu) mladším prichádzajú úspory rodičov, starých rodičov. Na pomoc rodičom a súrodencom prichádzajú tí, ktorí príjem majú alebo za ním cestujú a celé týždne trávia v odlúčení, či už na Slovensku alebo v zahraničí.
 
Hľadal som odkaz, ktorý by ich vedel povzbudiť a v anglických zdrojoch som našiel vetu: Život nespočíva v držaní dobrých kariet, ale v dobrom hraní tých kariet, ktoré držíme (v origináli to mohlo byť: „Life is not about holding good cards but about playing the cards you hold well“). My, ktorí sme si obľúbili bridž, dávno vieme, že nie v každom rozdaní dostaneme 7 NT, že pohľad na štyri esá vo vlastnom liste ešte neznamená dobrý výsledok, že sa musíme snažiť vyťažiť z rozdaných kariet pomocou našej šikovnosti, odvahy, vedomostí a skúseností. Takže okrem udržiavania duševnej kondície nám vlastne naše spoločné hobby pripravuje základy, aby sme vedeli analyzovať a triezvo sa popasovať s rôznymi situáciami aj mimo bridžových stolíkov.
 
Prajem Vám všetkým, aby ste mali okolo seba veľa takých ľudí, na ktorých sa môžete spoľahnúť, veľa takých, ktorí sa môžu v ťažkých časoch úprimne spoľahnúť na Vás. A hlavne zdravie, lebo bez neho má spokojnosť, pozitívne naladenie, či optimizmus krátke trvanie. Bez zdravia prichádzame aj o možnosť stretávať sa a pokúšať sa budúci rok o úspech, nech už je to v malom na bridžových kolbištiach alebo v tom veľkom, reálnom živote. Prestať sa pokúšať o úspech je potom prvým krokom k prehre.

Prajem všetkým príjemné prežitie vianočných a novoročných sviatkov.

Peter