Zápis zo zasadania P-SBZ zo dňa 15.12.2009 Tlačiť E-mail
22. 12. 2009

Zápis zo stretnutia Predsedníctva SBZ

Miesto:            BA (PB,PM), prostredníctvom konferenčného hovoru (VB, KL, AZ)

Dátum:            piatok 11.12. a utorok, 15. 12. 2009

Prítomní:         P. Belčák (PB), V. Belčák (VB), K. Lohay (KL), P. Mokráň, (PM), A. Zlacký (AZ)

Neprítomný    

Program:

1/ Zhodnotenie Majstrovstiev SR 2009, návrh miesta a termínu Majstrovstiev SR 2010

2/ Zhodnotenie Ligy 2009 a predložených podnetov, voľba koordinátora Ligy na rok 2010, dohoda o termíne predloženia aktualizovaných propozícii, návrh vložného

3/ Program podujatí na rok 2010

4/ SBZ ako príjemca 2% dane

5/ Odpovede kontrolnej komisie SBZ na doterajšie podnety

6/ Diskusia o predloženom návrhu klasifikačného poriadku

7/ Diskusia o návrhu disciplinárneho poriadku

8/ Diskusia o vývoji vzťahu medzi SBZ a NBC, o posledných informáciách zverejnených na stránkach NBC, o budúcnosti uzavretej dohody a všeobecne o podpore mládežníckeho bridžu

9/ Vyškolenie rozhodcu pre SBZ

10/ Systém reprezentácia na rok 2011 a nasledujúce roky

11/ Rozširovanie hráčskej základne

12/ Diskusia & ostatné

Závery:

1) AZ a VB zhodnotili organizačnú stránku Majstrovstiev Slovenska. Spoluprácu s novým zariadením hodnotili ako uspokojivú. S odstupom času konštatovali, že zmena termínu a miesta konania nepriniesla očakávaný efekt. Z tohto pohľadu hlavne zlé načasovanie sa podieľalo na slabej účasti športovcov z Poľska a Maďarska, kde sa v rovnakom termíne konali významné podujatia. Preto sa P-SBZ rozhodlo vrátiť sa v roku 2010 k septembrovému termínu konania Majstrovstiev Slovenska.

Úlohou získať termínovník súťaží organizovaných v Poľsku bol poverený PM. Úlohou navrhnúť termín a miesto konania boli poverení AZ a VB. Návrh predložia P-SBZ do 15.1.2010.

2) VB predniesol vyhodnotenie ligových súťaží. Prvá liga prebehla dôstojne, organizačné pripomienky (napr. k začiatku nedeľňajších zápasov) sa zapracujú do propozícií na rok 2010. Kladne bolo hodnotené zlepšenie technického vybavenia. VB prisľúbil, že v tomto smere dôjde v nasledujúcom ročníku k ďalšiemu skvalitneniu.

Medzi druholigovými konferenciami boli veľké rozdiely. Kým na východe sa zápasy odohrávali priebežne, na západe, z dôvodu nízkeho počtu prihlásených družstiev, sme predĺžili termín podania prihlášok. Z optimistického počtu 8 ešte v jarnej časti odstúpilo jedno družstvo a jesennú časť nedohrali ďalšie tri. Problémy boli s dohadovaním termínov konania zápasov medzi kapitánmi, s komunikáciou niektorých kapitánov smerom na koordinátora alebo s nahustením jesenných zápasov na koniec novembra a december, čo pri pôvodne prihlásenom počte družstiev by mohlo vyústiť do nedohrania súťaže. Športová a spoločenská stránka oboch druholigových súťaží bola dobrá, v západnej konferencii bude potrebné v roku 2010 viac dbať na dodržiavanie termínov, prípadne stanoviť vopred hraničné termíny, ktoré budú platiť, ak by sa kapitáni nevedeli dohodnúť.

Koordinátorom ligy na rok 2010 bol zvolený VB (4x ZA, 1x ZDRZAL SA).

P-SBZ rozhodlo od 2011 rozšíriť I. ligu na 8 družstiev (4x ZA, 1x ZDRZAL SA). Poverilo koordinátora ligy do propozícii ligy 2010 premietnuť dopady z takéhoto rozhodnutia už v ligovom ročníku 2010.

P-SBZ odsúhlasilo výšku vložného do ligy na rok 2010 v nezmenenej výške (5x ZA). To znamená, že prvoligové družstvá zaplatia po 50,- EUR a druholigové po 30,- EUR. Druholigové družstvá, ktoré uvedú na súpiske žiakov alebo juniorov budú mať zľavy. Výška zľavy a podmienky jej priznania budú uvedené v propozíciách.

Vzhľadom na dosť nahustený program podujatí sa jarné prvoligové sústredenie uskutoční v marci a jesenné v októbri. Presné termíny oboch prvoligových sústredení budú uvedené v propozíciách.

P-SBZ poverilo zvoleného staronového koordinátora predložiť propozície ligy na rok 2010 na diskusiu P-SBZ s tým, že P-SBZ najneskôr do 31.12.2009 zverejní definitívne propozície na stránke SBZ.

3) P-SBZ odsúhlasilo (5x ZA) zoznam podujatí organizovaných SBZ na rok 2010:

- prvá a druhá bridžová liga

- Majstrovstvá Slovenska družstiev a párov

P-SBZ odsúhlasilo (5x ZA) zoznam podujatí organizovaných v roku 2010, kde SBZ preberie záštitu:

- Karpatský pohár

- Veľká cena Košíc

- Majstrovstvá Slovenska mládeže

4) PB oznámil, že SBZ bol v novembri zaregistrovaný aj pre budúci rok ako príjemca 2% dane z príjmu. V diskusii k tomuto bodu PB potvrdil, že finančné vyjadrenie príjmu z 2% dane je v roku 2009 pozitívne, ale po zaregistrovaní michalovského klubu v podstatne menšej miere, než po minulé roky.

5) Po popradskej konferencii dostala kontrolná komisia dva podnety. Predseda komisie vyhodnotil oba ako oprávnené a komisia sa nimi začala zaoberať.

K prvému podnetu (odobratie MB za klubové turnaje s nižším počtom účastníkov) kontrolná komisia predložila vyjadrenie a ďalšie odporúčanie. P-SBZ toto vyjadrenie vzalo na vedomie.

K druhému podnetu (bližšie neurčená položka v účtovníctve za rok 2008) si predseda komisie vyžiadal podrobnosti od PB. Keďže odpoveď od PB bola zaslaná iba nedávno, komisia sa ešte k druhému z podnetov nevyjadrila.

6) Klasifikačná komisia, ako odborný orgán SBZ, zaslala PB návrh klasifikačného poriadku spolu so sprievodnou správou k predloženému dokumentu. Počas diskusie PM navrhol požiadať komisiu o doplnenie klasifikačného poriadku o možnosť získavania internetových MB za získaný výkonnostný stupeň v platených turnajoch. P-SBZ poverilo PB prediskutovať možnosť zapracovania tohto návrhu s predsedom klasifikačnej komisie.

P-SBZ návrh klasifikačného poriadku v predloženom znení odsúhlasilo (5x ZA). Nový klasifikačný poriadok nadobudne účinnosť dátumom jeho zverejnenia na stránke SBZ.

7) PB predložil návrh disciplinárneho poriadku. Počas diskusie VB navrhol niektoré zmeny, na základe diskusie boli niektoré priamo zapracované do konečnej podoby.

P-SBZ konečnú podobu disciplinárneho poriadku v predloženom znení odsúhlasilo (5x ZA). Nový disciplinárny poriadok nadobudne účinnosť dátumom jeho zverejnenia na stránke SBZ.

8) PB z pozície prezidenta a VB z pozície koordinátora lig, organizátora VCK a spoluorganizátora Majstrovstiev Slovenska, hodnotili doterajšiu spoluprácu s členmi NBC. Oba príspevky boli veľmi kritické: predstavy, ktoré SBZ malo po podpísaní dohody o spolupráci, neboli naplnené. Napriek prísľubu o skorom predložení koncepcie budovania a prípravy juniorskej reprezentácie, ktorý odznel v auguste v Poprade, tento a ani iný materiál zo strany NBC nebol do P-SBZ predložený. Iniciatívy NBC smerom k SBZ sa vlastne obmedzili na žiadosti o finančnú podporu pre členov NBC. Okrem toho v ostatnom čase boli na stránke NBC uverejnené nepravdivé informácie o SBZ, ktoré spochybňujú ďalšiu opodstatnenosť rámcovej dohody. Ku kritickému hodnoteniu sa pripojili v diskusii všetci členovia P-SBZ. Z uvedených dôvodov P-SBZ poverilo PB ukončiť platnosť rámcovej dohody s NBC (5x ZA)

Pri spolupráci so žiakmi a juniormi združenými v NBC chce P-SBZ aj v roku 2010 uprednostňovať ich účasť na slovenských podujatiach, ktoré bude P-ŚBZ organizovať (odpustením vložného) alebo kde prevezme záštitu (príspevkom na vložné a dopravu).

9) Popradská konferencia poverila P-SBZ zistiť podmienky a vyvinúť aktivity v súvislosti s vyškolením bridžového rozhodcu. V diskusii medzi dvomi alternatívami (určitý príspevok na vyškolenie a záväzok kandidáta na rozhodovanie na slovenských súťažiach za zvýhodnených podmienok počas určitého obdobia vs. žiadny príspevok na vyškolenie a záväzok P-SBZ využívať kandidáta na rozhodovanie na slovenských súťažiach za štandardných podmienok počas určitého obdobia) prevládla prvá zo spomínaných. Členovia P-SBZ sa zhodli, že keď má vyškolený rozhodca rozhodovať už v najbližšom období naše turnaje, musí byť v prvom rade akceptovaný hlavným organizátorom dvoch najväčších medzinárodných podujatí. VB (ako hlavný organizátor Veľkej ceny Košíc) a P-SBZ (ako hlavný organizátor Majstrovstiev Slovenska) navrhli, aby sa ako s rozhodcami v ďalšom uvažovalo s týmito členmi SBZ: T. Menyhért a D. Šlachta. P-SBZ poverilo VB úlohou, aby s menovanými kandidátmi návrh prediskutoval, dohodol s nimi formy ich ďalšej individuálnej prípravy a prípadné podmienky ich spolupráce so SBZ.

10) P-SBZ prediskutovalo otázku tvorby slovenského reprezentačného družstva v období rokov 2011 a neskôr. Členovia P-SBZ sa zhodli, že súčasný model, keď kapitán víťazného prvoligového mužstva je zodpovedný za prípravu reprezentačného výberu a za predkladanie nominácie na významné podujatia, sa nebude meniť. Tento systém zaručuje, že do reprezentácie sa dostanú športovci, s ktorými kapitán systematicky pracuje a ktorý na slovenské pomery majú najvyššiu úroveň. Zároveň, a potvrdzuje to prax uplynulých rokov, do reprezentácie sa majú šancu dostať popri hráčoch Lozorna aj jednotlivci/páry z iných družstiev.

Na základe finančných možností v roku 2010 bude prioritným cieľom P-SBZ podporiť účasť reprezentačného výberu na:

- jubilejných 50-tych Majstrovstvách Európy družstiev (22.6. – 3.7.2010) v Belgicku

- hrách malých zväzov (za podmienky, že sa zmení ich periodicita na ročnú a v roku 2010 sa uskutočnia)

11) P-SBZ diskutovalo o niektorých spôsoboch ako pritiahnuť do svojich radov nových záujemcov o bridž. PB a VB oslovia ďalších členov SBZ v Bratislave a Košiciach so žiadosťou o pomoc pri vyhľadávaní a pri organizácii začiatočníckych kurzov.

12/ V rámci bodu členovia vyjadrili svoj názor, či uprednostňujú operatívne riešenia organizačných záležitostí (telefonicky, mejlom) v užšom kruhu podľa kompetencií s menším počtom schôdzí P-SBZ v plnom počte alebo častejšie organizovanie schôdzí P-SBZ. Pri súčasnom zložení, technických možnostiach a aktuálne zverených úlohách efektívnejšie vychádza menší počet schôdzí.

PB sa prítomným poďakoval za konštruktívnu účasť a plodnú diskusiu na schôdzi a poprial príjemné prežitie vianočných a novoročných sviatkov.