S kritikou opatrne Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 12. 2009

S kritikou opatrne

Rozdával Sever, obidve strany v prvej hre
Výnos – trefová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Hrajte v tomto rozdaní s kartami Východu. Beriete prvý zdvih trefovým esom a vraciate káro. Možno váš partner má károvú krátkosť a šnapne.

Žiadne také šťastie vás nestretlo. Hlavný hráč berie zdvih a tromfuje, aby vyhnal eso. Váš partner vracia káro v márnej nádeji, že môžete šnapnúť.

Hlavný hráč sťahuje posledný tromf, odohráva si kára a plní záväzok.

Bolo by nezdvorilé hovoriť niečo o kárach. Povedzte partnerovi svoje, ale najprv mu ukážte súcit. Začnite napríklad týmto: "Bolo naozaj nešťastné že si si nevšimol, koľko máš trefov."

CESTA JE VYDLÁŽDENÁ

Teraz je vydláždená cesta pre vašu kritiku. Pokračujete: "S toľkými trefami v ruke, mal si vyniesť srdce. Zobral by som esom a vrátil srdce, tým by sme si vypracovali druhý srdcový zdvih na dodatok k srdcovému esu a našim ďalším dvom esám.

Prejavený súcit zabráni tomu, aby váš partner analyzoval rozdanie. Inak by mohol poukázať na to, že otvárací výnos nespôsobil žiadnu škodu. Východ by mal v druhom zdvihu vrátiť malé srdce. Srdcový dolník Západu vynúti zo stola dámu. Západ dostane zdvih pikovým esom a zahrá ďalšie srdce. Vtedy Východ dostane zdvihy aj na srdcovú desiatku, aj na srdcové eso, čím záväzok porazí.

Ak bude váš partner z toho smutný, pripustite, že ani vy nie ste perfektný. V prípade tohto druhu pripustite: "Mne sa tiež občas nepodarí výnos. Neber si to k srdcu." Láskavé zaobchádzanie spôsobí, že vás váš partner bude mať rád.

Niektoré bridžové autority tvrdia, že je nezdvorilé kritizovať partnera. Lepšie je prejaviť partnerovi súcit vždy, keď chcete poukázať na jeho nedostatky.