Pozor na srdcia Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 12. 2009

Pozor na srdcia

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Východ zobral zdvih esom a vrátil srdcového dolníka. Ste hlavný hráč, urobte si analýzu možností a potom pokračujte v čítaní.

Pri stole to prebehlo tak, že hlavný hráč nasadil kráľa, prišiel šnap, a hlavný hráč nemal možnosť zabrániť strate ďalších dvoch srdcových zdvihov.

JEHO VYSVETLENIE

Jeho vysvetlenie nasadenia kráľa bolo, že bol presvedčený, že Západ vyniesol z Qxx. Po pridaní malého srdca v druhom zdvihu by Západ zobral zdvih dámou a dal by Východu šnap.

Všetkým nám je však jasné, že obrana by vtedy zobrala len tri zdvihy, a teda záväzok by bol splnený. Je síce pravda, že hlavný hráč by obetoval nadzdvih, stojí to však za poistenie záväzku.

Ak by totiž vynesená srdcová srdcová dvojka bol naozaj singl, Západ by nič nezískal šnapnutím srdcového dolníka. Hlavný hráč má však k dispozícii na stole cennú srdcovú desiatku. Ak Východ v treťom zdvihu zahrá srdcovú dámu, vtedy musí hlavný hráč pokryť kráľom. Po šnape Západu zostane srdcová desiatka stola vysoká. Ak Východ vynesie srdcovú deviatku, pridá malú a Západ síce šnapne, ale strata je zase obmedzená na tri zdvihy a záväzok je splnený.

Ak váš partner nie je schopný urobiť si takúto analýzu a okamžite nasadí v druhom zdvihu kráľa, je to dôvod na vážny rozhovor alebo aj na zmenu partnera.