Trik bez názvu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
13. 12. 2009

Trik bez názvu

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárová trojka

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvára károvou trojkou a Východ berie zdvih kráľom. Východ vracia svoj singl tref so zámerom zobrať prvý tromfový zdvih, vyniesť káro k dáme Západu a potom poraziť záväzok šnapnutím trefa.

Juh prirodzene vidí tento zámer, a musí ho prekaziť prerušením komunikácie medzi Východom a Západom. To znamená, musí zabrániť Západu získať zdvih a dať Východu šnapnúť tref.

Spôsob ako to urobiť je zahodiť zvyšujúce káro zo stola alebo z ruky Juhu na nejakú inú farbu. Pre zrejmé príčiny toto sa nedá urobiť ani vynesením tromfov, ani vynesením trefov. Juh musí skúsiť použiť piky.

HRÁ PIKY

Po zobraní trefa v druhom zdvihu, hlavný hráč musí zahrať pikové eso, potom pikového kráľa a potom vyniesť pikovú deviatku. Keď Západ pridá malú, hlavný hráč zahodí zo stola stratové káro. Východ berie neočakávaný pikový zdvih, zároveň je však obraný o kárový zdvih. Naviac, je obraný aj o trefový šnap, keďže Západ sa nemôže dostať do zdvihu, aby zahral tref.

Juh môže po tomto triku bez názvu pokojne vytromfovať a potom hrať trefy.

Juh môže vyviaznuť s týmto trikom aj ak Západ má v pikoch dámu alebo dolníka. Keď Juh sťahuje horné piky a potom hrá deviatku, vyzerá to tak, že má zámer šnapnúť na stole. Ak má Západ pikového honéra a odmietne ho pridať, Juh môže dosiahnuť nemožné, ako aj trik bez názvu.

Toto označenie - trik bez názvu (The Coup Without a Name) - dal tomuto typu zahrania slávny Ely Culbertson. Niektorí bridžoví autori ho neskôr označili ako "the Scissors Coup" - trik s nožnicami, pretože "prestriháva" komunikáciu medzi súpermi. Bez ohľadu na to, ktoré označenie sa vám viac páči, je to trik hodný zapamätania.