Licitujte vysoko, ak dobre zohrávate Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráń   
06. 12. 2009

Licitujte vysoko, ak dobre zohrávate

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Po skoku Juhu na tri piky Sever uvažoval o zalicitovaní štyroch trefov alebo štyroch kár ako mierny slemový pokus. Rozhodol sa však licitovať konzervatívne štyri piky, pretože nemal vysokú mienku o schopnostiach Juhu v zohrávke.

Napriek skromnej odpovedi Severu, Juh sa rozhodol licitovať slem tak či tak. Videl svojich 16 bodov a partner sľúbil 16-18 svojim otvorením. Juh si veril, že s takou silou si poradí aj ak sa ukáže, že rozdanie je ťažké. Ako uvidíme, odhad Severu bol realistickejší.

Juh zobral prvý zdvih trefovým esom, stiahol horné srdcia a šnapol srdce na stole. Východ nadšnapol, stiahol trefového kráľa a zahral tref na šnap Západu. Bez dvoch.

MIERNE OSPRAVEDLNENIE

"Mohol som zachrániť jeden zdvih, partner," ospravedlňoval sa Juh. "Pred šnapnutím srdca som mal zahrať raz či dvakrát tromfy, ale aj tak by som raz padol."

Pri správnej zohrávke sa šesť pikov poraziť nedá. Po zobratí prvého zdvihu trefovým esom by mal hlavný hráč vytromfovať v štyroch kolách, na štvrtého pika zahodiť zo stola káro. Potom Juh vynesie trefovú dámu, aby vyrazil kráľa.

Ak Východ vráti káro (tak dobré ako čokoľvek iné), stôl berie zdvih a vynesie tref k desiatke. Hlavný hráč prejde na stôl károm, potom šnapne v ruke tref. Na stôl sa dostane srdcovým kráľom, aby si odohral vypracovaný tref, na ktorý zahodí z ruky stratové srdce. Nie je príčina snažiť sa o srdcový šnap.

Licitovanie slemu by nemalo záležať len na kartách, ktoré držíte, ale aj na tom, ako viete zohrávať. Dobrý hráč si môže dovoliť licitovať ambiciózne slemy; slabší hráč by mal licitovať opatrne.