Dvakrát zahodený záväzok Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
06. 12. 2009

Dvakrát zahodený záväzok

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – pikový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral pikové eso a károvú dámu, potom vyniesol z ruky pik ku kráľovi stola, aby pokračoval kárami. Juh si vzdychol, keď Západ na kárové eso odhodil, ale pokračoval károvým kráľom.

Hlavný hráč potom impasoval trefovým dolníkom, Západ zobral zdvih dámou. Západ zahral pik k dáme partnera, Východ si odohral kárového dolníka a pokračoval pikom. Obrancovia takto porazili záväzok troma pikami, jedným károm a jedným trefom.

Juh sa sťažoval na smolu, pokiaľ neprehovoril bdelý kibic. "Žiadna smola, zahodil si záväzok hneď dvakrát."

MAL PRAVDU

Kibic mal pravdu. V druhom zdvihu mal hlavný hráč prevziať károvú dámu na stole kráľom a mal pokračovať károvým esom. Ak by obaja súperi priznali druhé káro, hlavný hráč by vydal káro a mal by istých desať zdvihov.

Keď sa kára nepodelili, hlavný hráč mal impasovať trefovým dolníkom. Keďže trefy sú uložené priaznivo, Juh dostane aj tak desať zdvihov.

Keby aj hral ako začal, stále ešte mohol splniť záväzok, ak by zanechal kára pred stiahnutím kráľa. Mal prejsť hneď na trefy, impasujúc dolníkom. Obrancovia môžu dostať tri piky a tref, ale nedostanú kárový zdvih a Juh ešte stále dostane deväť zdvihov cez trefy.

Ešteže má kto upozorniť na spáchané zločiny ...