Smola alebo zlá zohrávka? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
06. 12. 2009

Smola alebo zlá zohrávka?

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol károvú dámu, Juh vzal zdvih kráľom. Hlavný hráč stiahol dve kolá tromfov a vyniesol z ruky tref k dolníkovi, Východ zobral zdvih kráľom. Východ vrátil káro k esu a hlavný hráč skúsil ďalší tref, ale dámu prebil Východ esom. Obrancovia si vzali svoj kárový zdvih a potom donútili hlavného hráča šnapnúť v ruke tref.

Teraz musel hlavný hráč uhádnuť, kde je srdcová dáma. Odohral si svoje dva tromfy, aby videl, čo budú obrancovia zahadzovať. Keďže hlavný hráč pozorne sledoval odhodené karty, vedel že Východ začínal so štyrmi srdcami a Západ len s tromi srdcami.

Toto ukazovalo na šancu 4 ku 3 že Východ má srdcovú dámu. Juh zahral srdce ku kráľovi stola a vrátil srdce na impas. Západ zobral srdcovou dámou porážajúci zdvih.

TRPKO SA POSŤAŽOVAL

"Ako môže mať niekto takú smolu?" posťažoval sa Juh. "Postačilo, aby jednu trefovú figúru mal Západ, alebo ak by srdcová dáma bola tam, kde by mala podľa pravdepodobnosti byť. Šance boli lepšie než 8 ku 1 v môj prospech."

"Je veľmi nešťastné byť taký babrák," povedal nemilosrdne kibic hlavnému hráčovi. "Keby si bol bridžista, tento záväzok by si splnil."

Po stiahnutí dvoch kôl tromfov, hlavný hráč si mal odohrať kárové eso a odovzdať súperom káro. Západ zoberie a zahrá tref. Východ môže vziať prvý trefový zdvih, ale potom akýkoľvek návrat umožní hlavnému hráčovi splniť záväzok. Vrátený tref vyrobí tref na stole; srdcový návrat poskytuje voľný impas.

Neskúsený kibic môže s vami občas súhlasiť, že máte neuveriteľnú smolu. Expertný kibic vás nebude ľutovať, ale aspoň vám ukáže vaše chyby.