Kibici by chýbali Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráń   
29. 11. 2009

Kibici by chýbali

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcovú dámu a hlavný hráč zobral zdvih na stole kráľom. Vyniesol tromf, Východ naskočil esom a zahral ďalšie srdce.

Hlavný hráč pokračoval, ale stratil zdvih v každej farbe. Mínus jeden.

"Máš o jeden bod menej, než je treba na zvýšenie skokom," vyčítal Juh partnerovi. "Splnil by som, ak by si mal naviac trefového dolníka".

"Moje zvýšenie bolo tak dobré, ako tvoje otvorenie," nedal sa Sever. "Ak niekto z nás potreboval bod naviac, prečo si ty nemohol mať trefového dolníka?"

Kibic uravnal ich spor tým, že im vysvetlil, kto urobil chybu. Čo by ste povedali vy ako kibic? Rozhodnite sa predtým, než budete čítať ďalej.

LICIT JE V PORIADKU

Kibic nenašiel chybu v licite. V druhom zdvihu musí hlavný hráč vyniesť zo stola kárového dolníka. Východ prikrýva dámou a Juh musí zahrať malú.

Východ vráti srdce k esu stola a hlavný hráč vynáša zo stola druhé káro, aby impasoval desiatkou. Potom zahodí posledné srdce stola na kárové eso.

Samozrejme, existuje slušná šanca, že Juh padne dvakrát namiesto jedného pádu, ak tento plán zlyhá, ale toto riziko sa oplatí, keď nie je iná šanca na splnenie záväzku.

Mali by sme si vážiť kibicov, ktorí ticho sedia celé hodiny a po skončení rozdania upozornia na chyby v licite, obrane či zohrávke. Čo by sme si počali bez takýchto kibicov?