Kontrou expertovi pomôžete Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
29. 11. 2009

Kontrou expertovi pomôžete

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Kontra Východu mohla byť iba trestná kontra, ak by chcel brániť v trefoch, licitoval by 5 trefov. Východ očakával mastný výsledok v prospech obrany, skutočný výsledok bol veľkým šokom pre jeho nervový systém.

Východ vzal prvý zdvih trefovým dolníkom. Pohľad na stôl mu spôsobil rozčarovanie, lebo čakal, že niektoré z vysokých kariet, ktoré videl na stole, bude mať jeho partner. Po chvíli váhania vyniesol trefové eso, aby donútil stôl šnapnúť.

Želanie Východu prinútiť stôl šnapovať spolu s trestnou kontrou presvedčili hlavného hráča, že Východ má všetky štyri chýbajúce tromfy a fakticky aj takmer všetky chýbajúce vysoké karty. Vyzbrojený touto informáciou, Juh si mohol naplánovať zohrávku efektívne.

VYŽENIE ESO

Hlavný hráč vyniesol zo stola kárového kráľa, aby vyhnal eso. Naspäť prišlo káro k dáme na stole. Juh zahodil do tohto zdvihu pik, prešiel do ruky pikovým kráľom a šnapol na stole ďalší tref. Odohral si eso pikové a vyniesol zo stola ďalší pik.

Východ videl, že šnapovaním nič nezíska, preto zahodil tref. Juh šnapol v ruke a šnapol na stole svoj posledný tref srdcovou desiatkou.

V tomto čase Východ a Juh mali každý po štyroch tromfoch.Keď hlavný hráč vyniesol zo stola káro, Východ mohol získať už len jeden zdvih. Ak by Východ naskočil tromfovým kráľom a zahral ďalší tromf, stôl by zobral zdvih tromfovým esom. Ďalší výnos zo stola by dal hlavnému hráčovi posledné dva zdvihy. Bez ohľadu na to, čo Východ urobí, Juh plní svoj kontrovaný záväzok.

Ťažkosť s kontrovaním experta keď máte všetky chýbajúce tromfy je, že mu napoviete ako má zohrávať. Takto obráti kontru vo svoj prospech.