Aj ťažké rozdanie sa dá splniť Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
22. 11. 2009

Aj ťažké rozdanie sa dá splniť

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárové eso

Ako sa rozdanie hralo: Západ si odohral kárové eso a potom zahral tromf. Juh zobral zdvih srdcovým dolníkom a vyniesol z ruky svoj singl tref. Západ zobral esom a zahral ďalší tromf, hlavný hráč vzal dámou na stole.

Hlavný hráč potom zahral zo stola malý tref a šnapol v ruke. Vyniesol tromf ku kráľovi na stole a na trefového kráľa zahodil pik. Potom šnapol malý tref svojim posledným tromfom a vyniesol malý pik.

Západ naskočil pikovým kráľom a zahral ďalší pik k dáme stola. Hlavný hráč si mohol odohrať dva dobré trefy, ale nemohol sa dostať do ruky, aby si odohral pikové eso. Posledný zdvih musel odovzdať Východu na kárového kráľa, mínus jeden.

SPRÁVNA STOPA

Juh bol na správnej stope, až pokým šnapol štvrtý tref svojim posledným tromfom. Správne zahranie bolo nešnapovať ale zahodiť z ruky pik. Západ získa zdvih trefovou dámou.

Teraz musí Západ vyniesť z ruky, v ktorej má už len 5 pikov. Stôl získa zdvih pikovou dámou a potom hlavný hráč zahodí svoje dve kára na dva vypracované trefy stola. Západ získal dva trefy a káro, ale nič viac.

Naozaj nie je nič ťažké na tom, ako donútiť Západ vyniesť spod svojho pikového kráľa. Musíte si len odohrať všetko okrem pikov a potom pustiť Západ do výnosu. Schopnoť urobiť niečo takéto pri stole je ako zabehnúť desať kilometrov za slušný čas. Nemôžete to urobiť, pokým si nemyslíte, že to naozaj urobiť môžete.

Nikdy neviete, čo môžete urobiť, pokým to neskúsite. Veľa bridžových hráčov sa v ťažkom rozdaní vzdáva bez toho, aby sa vážne zamysleli nad možnosťami splnenia. To je chyba, lebo po dôkladnej analýze zistíte, že aj ťažké rozdanie nie je až také ťažké.