Prečo patrí za mreže? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
22. 11. 2009

Prečo patrí za mreže?

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril trefovou dvojkou, Východ vzal esom a vrátil károvú deviatku. Juh zobral esom, zahral tromf k esu a zo stala ďalší tromf.

Východ naskočil pikovým kráľom a vrátil trefovú štvorku, Západ zobral zdvih kráľom. Naspäť prišlo káro, Východ šnapol a záväzok bol porazený.

Teraz máte všetky indície, ktoré potrebujete. Rozhodnite sa, kto je zločinec predtým, než budete čítať ďalej, a tiež, čím sa previnil.

ZARYTÝ KRIMINÁLNIK

Samozrejme, Juh bol nepolepšiteľný zločinec, lebo mal splniť svoj záväzok. Mal vedieť, že vrátené káro Východu je singl, a mal presne vedieť, že Východ chce šnapnúť káro. Vhodný postup mohol zachrániť Juh od života vo väzení.

Juh zoberie druhý zdvih károvým esom, odohrá eso srdcové a srdcového kráľa a vynesie pik k esu stola. Potom príde KĽÚČOVÉ ZAHRANIE: Hlavný hráč musí vyniesť zo stola srdcového dolníka.

Východ musí pokryť srdcovou dámou, a Juh zahodí svoj druhý tref. Toto dáva Východu srdcový zdvih a zabraňuje Západu získať trefový zdvih. Výsledkom je, že Západ sa nedostane na výnos a nemôže dať Východu kárový šnap. Obrana dostane jeden pik, jedno srdce a jeden tref, ale nič viac.

Študenti kriminalistiky by si mali starostlivo toto rozdanie preštudovať. Nie je ťažké vidieť, kto patrí za mreže, ale nemôžete ho tam poslať, pokým nepoviete čo mal urobiť, aby za mreže nešiel.