Licit môže odhaliť všetko Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
22. 11. 2009

Licit môže odhaliť všetko

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – piková trojka

Ako sa rozdanie hralo: Licitačný zásah Východu jedným pikom bol pre dvojicu Sever-Juh neoceniteľnou informáciou. Keďže o Východe bolo známe, že licituje opatrne, ľahko sa dalo usúdiť, že má všetky chýbajúce vysoké karty. Nedostal síce trestnú kontru, ale jeho zásah nezostal bez trestu.

Východ zobral prvý zdvih pikovou dámou a pokračoval pikovým esom, Juh šnapol. Juh náhodou nepatril medzi špičkových hráčov, normálne by bol vytromfoval a zahral by srdcový impas. Juh však nebol hluchý, a zásah Východu aj jemu povedal, že srdcový impas takmer určite nebude sedieť.

Keď už bol donútený trochu sa zamyslieť, Juh našiel správny spôsob zohrávky. Stiahol kolo tromfov dámou a ďalšie deviatkou stola. Potom šnapol v ruke posledný pik stola.

HRÁ KÁRA

Juh si potom odohral svoje dve vysoké kára a pokračoval svojim malým károm. Východ musel zobrať tretí kárový zdvih dámou. Toto znamenalo, že hlavný hráč bude môcť zahodiť z ruky jedno srdce na vypracované káro stola.

Juhu však aj tak zvyšuje ešte jedno srdce, ale Východ bol v nútenom výnose. Ak by Východ vrátil srdce, stôl by dostal voľný impas. Ak by Východ vrátil pik, hlavný hráč by z ruky zahodil srdce a šnapol na stole. Tak či tak, nútený výnos Východu sa postará o jedno stratové srdce, a vypracované káro stola sa postará o druhé srdce.

Je nebezpečné zasahovať do licitu, ak licitujú obaja súperi a partner pasuje. Táto situácia niekedy spôsobí šťavnatú trestnú kontru, prípadne prezradí súperom všetko o vysokých kartách a oni potom môžu hrať ako z otvorených kariet.