Využijete chybu hlavného hráča? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 11. 2009

Využijete chybu hlavného hráča?

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – pikový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Juh berie prvý zdvih pikovým kráľom, počíta sedem zdvihov vo vysokých kartách a vidí, že úspešný srdcový impas mu umožní splniť záväzok. Mnohí hlavní hráči by promptne vyniesli srdcového dolníka na impas. To je samozrejme zlé, a keďže my nerobíme také chyby, môžeme toto zahranie kritizovať.

Východ by mal bez váhania do prvého impasu zahrať svoje najmenšie srdce. Pozor, Východ by nemal ani chvíľu váhať a potom impas odmietnuť. Mal by jednoducho zahrať svoje najmenšie srdce bez akéhokoľvek zaváhania.

Je pravidlo pokrývajúce všetky takéto situácie. Keď sa hlavný hráč pokúša o opakovateľný impas v hre bez tromfov, neberte zdvih, pokým impas nezopakuje. Nerozmýšľajte o tom; jednoducho prvý raz zahrajte malú.

PASCA FUNGUJE

Ak hlavný hráč sadne na lep, vynesie ďalšie srdce, aby zopakoval impas. Tentoraz Východ zoberie srdcovým kráľom a vráti srdce k esu stola. Teraz môžu obrancovia dostať tri srdcové a dva kárové zdvihy, čím záväzok porazia.

Juh by sa mohol vyslobodiť z pasce, ak by po úspešnom prvom impase pokračoval malým károm. Aby Západ porazil záväzok, musel by naskočiť károvým kráľom a zahrať svoje druhé srdce. Toto je ťažká obrana.

Hlavný hráč môže záväzok uhrať bezpečne, ak v druhom zdvihu zahrá károvú dámu. Môže si bezpečne vypracovať kárový zdvih a srdcový impas môže skúsiť neskoršie.

Určitý druh obranného zahrania môže fungovať len vtedy, ak hlavný hráč urobí chybu. Ak máte šľachetný charakter, prirodzene nevyužijete chybu. Takéto zahranie je určené hráčom, ktorí takýto charakter nemajú. Teda všetkým, ktorí chcú vyhrávať, a využívajú na to chyby súperov.