Železné pravidlo Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 11. 2009

Železné pravidlo

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vynáša srdcovú deviatku, ukáže sa stôl a vy sedíte na Východe. Vidíte možnosť poraziť záväzok? Objavili ste to? Hlavný hráč pridáva zo stola malú a vy musíte dať sedmičku.

Juh berie prvý zdvih srdcovým dolníkom a vracia tref, impasuje dolníkom stola. Musíte s kamennou tvárou HNEĎ zahrať váš malý tref.

Železné pravidlo je odmietnuť prvý zdvih, ak proti vám súper robí impas, ktorý sa dá opakovať. Keďže vidíte na stole v trefoch A-Q-J, viete že impas je možné opakovať a že vy musíte zahrať malý tref, akoby ste nemali z ničoho obavy.

PRAVIDLO POMÁHA

Ak ste boli dostatočne ležérny, pravidlo sa obráti proti Juhu. Prejde späť do ruky pikom a zopakuje trefový impas. Vtedy zoberiete trefovým kráľom a Juh je odpílený od stola!

Čo ak hlavný hráč nezopakuje impas? Bol by štatisticky sám proti sebe. Ak však napriek tomu zahrá trefové eso, prišli ste o jeden zdvih v záväzku, ktorý sa z otvorených kariet poraziť nedal.

Niektoré "neporaziteľné" záväzky môžete poraziť, ak použijete železné pravidlo a zachováte chladnokrvnosť. Zapamätajte si toto pravidlo a skúste ho niekedy použiť v praxi.