Majstrovské prepustenie Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 11. 2009

Majstrovské prepustenie

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – srdcová desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vynáša srdcovú desiatku, hlavný hráč dáva zo stola malé srdce. Ak hlavný hráč zoberie tento zdvih dolníkom alebo dámou, záväzok nesplní.

Skúste a uvidíte. Zoberiete prvý srdcový zdvih a vynesiete károvú desiatku na impas. Východ zoberie dámou. Vráti srdce a Západu stačí prikryť kartu, ktorú dáte z ruky, vyženie vám hneď alebo v ďalšom zdvihu srdcové eso a vypracuje si zvyšok tejto svojej dlhej farby.

Keď najbližšie zahráte káro, Západ zoberie esom a odohrá si zvyšok srdcí, čím záväzok porazí.

SKÚSTE PREPUSTIŤ

Teraz skúste v prvom zdvihu zahrať malé srdce, teda skúste prepustiť. Stále si môžete byť istý, že získate dva srdcové zdvihy, pretože neskôr môžete impasovať proti kráľovi Západu.

Najlepšia šanca Západu je pokračovať srdcom. Teraz zoberiete zdvih dolníkom v ruke. Vynesiete károvú desiatku a Východ zoberie zdvih dámou.

Dôležitý rozdiel je, že Východ nemôže vrátiť srdce. Jeho najlepšia šanca je vrátiť tref, ale vy ste príliš bystrý(bystrá) na to, aby ste impasovali. Zoberiete zdvih trefovým esom a budete hrať kára, pokým Západ nezoberie esom.

Západ nemôže poraziť záväzok, pretože ešte stále máte na stole srdcové eso. Bez ohľadu na to čo zahrá, určite získate tri piky, dve srdcia, tri kára a najmenej jeden tref.

Niekedy sa vyplatí odmietnuť prvý zdvih, aj keď máte v tej farbe dva isté zdvihy. Jeden môj známy to komentuje ako hlavný hráč hneď pri zahraní malého srdca poznámkou "Majster prepúšťa". Má pravdu, musíte čakať, pokým jeden zo súperov nemá žiadnu kartu v nebezpečnej farbe.