Uvažujte zavčasu a zachráňte záväzok Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 11. 2009

Uvažujte zavčasu a zachráňte záväzok

Rozdával Západ, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová sedmička

Ako sa rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo vo finále istej vrcholnej súťaže, Juh šnapol druhé kolo srdcí a stiahol tri kolá tromfov. Potom vyniesol tref ku kráľovi a vrátil tref, aby sa pokúsil o nezmyselný impas dolníkom.

Aj keby tento impas sedel, Juh by nebol v suchu. V našom prípade impas nesedel. Západ zobral trefovú dámu a srdcového kráľa, čím bol záväzok porazený. V skutočnosti len zablokovanie v srdciach zachránilo Juh od dvoch pádov.

MAL PREBÍJAŤ DO KRÍŽA

Juh by mal hrať na krížové šnapy. Po šnapnutí druhého kola srdcí, hlavný hráč by si mal odohrať štyri najvyššie karty v pikách a trefoch a potom odovzdať tref. Toto vytvorí situáciu na krížové šnapy.

Bez ohľadu na to, čo súperi vrátia, Juh môže urobiť zvyšok zdvihov šnapnutím svojho posledného trefa a dvoch malých pikov osmičkou, dolníkom a kráľom v kárach. Juh sa dostane do svojej ruky pre tento účel vynesením tromfovej dvojky k desiatke a potom šnapnutím srdcí dámou a esom.

Jediné nebezpečenstvo nastáva vtedy, keď Juh musí šnapnúť na stole tromfovou osmičkou. Takmer iste bude bezpečné urobiť to po vynesení tretieho kola pikov, keďže je nepravdepodobné, aby Východ mal len dva piky a k tomu deviatku károvú. Ak tento zdvih prejde, záväzok je neporaziteľný.

Priemerný hráč dodržiava strnulý postup pri hraní tromfového záväzku. Najprv stiahne tromfy a potom rozmýšľa. Potom nasleduje tretí krok - ospravedlniť sa parterovi za pokazenie záväzku.