Ako markujete? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráń   
01. 11. 2009

Ako markujete?

Rozdával Západ, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefová šestka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol trefovú šesťku k dáme stola, a hlavný hráč odohral srdcové eso a srdcového kráľa. Keď dáma nevypadla, hlavný hráč odohral trefového kráľa a zahral tretieho tromfa k dáme. Západ zahodil svoj posledný tref - štvorku.

Východ mohol poraziť záväzok len vrátením farby, v ktorej má Juh tri karty. Ak by Východ vrátil káro, Západ môže zobrať esom a vrátiť károvú dámu ku kráľovi stola. Juh by sa nemohol vrátiť do ruky (návrat tromfom by nebol užitočný), preto by Západ dostal ešte pikové eso a kárového dolníka, a teda záväzok by bol porazený.

V skutočnosti Východ nevrátil káro, ale pik. Západ zobral pikovým eso a vrátil pik ku kráľovi stola. Teraz sa však Juh dostal do ruky šnapnutím pika. Nasledovalo zahodenie dvoch kár stola na trefové eso a trefového dolníka. Západ mohol dostať len jeden kárový zdvih.

AKO MARKUJETE VY?

Obrancovia v našom prípade markovali odradenie hrať danú farbu odhodením malej karty v tej farbe. Západ však zahodil trefovú štvorku. Ako mohol Východ vedieť, či vrátiť káro alebo pik? Mal Západ zahodiť malý pik na tretie kolo tromfov?

Západ si nebol istý, ale jeho neistota mohla byť vodítkom. Bolo jasné, že Západ začínal buď zo štyrmi kárami a štyrmi pikami, alebo s piatimi kárami a tromi pikami. Ak by mal Západ päť kár, určite by zahodil malé káro na odradenie kárového návratu. Tým, že Západ nezahodil malé káro, ukázal že mal len štyri kára. Z toho Východ mohol usúdiť, že kárový návrat má šancu záväzok poraziť.

Vyskúšajte si, ako by fungovalo v tejto situácii vaše markovanie do odhozov, či by vám pomohlo poraziť tento záväzok. Aby sa vám nestalo, ako v tomto prípade, že umožníte splnenie záväzku, ktorý je možné poraziť.