Veľký slem rozprúdi debatu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráń   
01. 11. 2009

Veľký slem rozprúdi debatu

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – pikový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zobral svojich 12 zdvihov v esách, kráľoch a dámach, ale Východ dostal posledný zdvih.

"Licitoval by som to znovu" povedal Juh vzdorovite. "Šance v môj prospech boli ohromné."

"Taká bola aj zohrávka, ktorú si predviedol," poznamenal Sever. "Aspoň mňa zohrávka ohromila. Veľký slem bol istý."

Juh žiadal vysvetlenie a Sever rád vyhovel. "Začať treba odohraním troch najvyšších pikov a srdcí. Tým nemôžeš nič stratiť."

POČÍTANIE ROZLOHY JE ZÁKLAD

"Východ zahadzuje káro na tretí pik a ďalšie káro na tretie srdce. Toto hovorí, že Západ začínal s piatimi pikami a piatimi srdcami."

"Teraz stiahni eso a kráľa v kárach. Západ priznáva a toto ukazuje už 12 z jeho pôvodných trinástich kariet. Jeho trinásta karta musí byť alebo káro, alebo singl tref. Vynes malý tref ku kráľovi stola a zistíš, že to bol singl tref."

"Keď Západ pridal osmičku trefovú, vieš že Východu zoslali v trefoch J-9-6. Vynes zo stola tref. Východ musí zahrať deviatku, keďže inak by si impasoval sedmičkou."

"Zoberieš dámou a vynesieš kárového dolníka k dáme stola. Teraz vynesieš ďalší tref a máš istý impas s A-7 v trefoch za J-6 Východu."

Bridžisti často nešetria slovami, keď niekto padne veľký slem. Ak hlavnému hráčovi nebude do reči ohľadom ambiciózneho licitu alebo chybnej zohrávky, partner určite na túto tému niečo povie.