Čo s nečakaným šťastím? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
23. 10. 2009

Čo s nečakaným šťastím?

Rozdával Západ, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcové eso

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovým esom a pokračoval srdcovou dámou. Hlavný hráč šnapol, vytromfoval esom a dolníkom a vyniesol károvú dámu, očakávajúc že impas nesedí.

Keď Západ zahodil malé srdce, Juh videl, že kárový impas sedí. Možno bolo toto prekvapenie pre neho príliš silné, lebo aj tak potom stihol tento záväzok zahodiť. Hlavný hráč pokračoval károvým dolníkom, ale Východ dal samozrejme malé káro a Juh musel zobrať zdvih esom.

Juh vyniesol tromf k dáme stola a zahodil pika na srdcového kráľa. Potom vyniesol zo stola károvú desiatku. Východ tentoraz prikryl károvým kráľom a Juh bol v koncoch. Musel odovzdať dva piky a záväzok nesplnil.

ISTÝ KONTRAKT

Keď hlavný hráč získal zdvih na károvú dámu, keďže impas sedel, záväzok bol v tom momente istý. Predtým než budete čítať ďalej, skúste nájsť správny postup ďalšej zohrávky.

Po získaní zdvihu károvou dámou, vyneste zo stola srdcového kráľa a zahoďte kárové eso! Potom vyneste kárového dolníka a môžete sa kochať tým, ako sa Východ smaží.

Kedykoľvek, keď Východ pokryje káro, môžete šnapnúť a vrátite sa na stôl tromfom, aby ste zahádzali piky na kára, ktoré zvýšili na stole. Bez ohľadu na to, kedy Východ prikryje káro, nezabráni vám zbaviť sa dvoch pikov. Toto obmedzuje stratu v pikoch na jeden zdvih a zaručuje záväzok.

Všetci bridžoví hráči majú smolu. Tí, ktorí majú šťastie, prestanú hrať bridž a trávia čas na burze. Tí, ktorí zostanú hrať bridž, si tak navyknú na to, že dostávajú zlé karty a prehrávajú impasy, že sa niekedy nevedia vysporiadať s nečakaným šťastím.