Hodnotenie I.ligy 2009 Tlačiť E-mail
20. 10. 2009

I. Slovenská bridžová liga 2009 z pohľadu koordinátora ligy

 

17. a 18.10 sa uskutočnilo v Košiciach jesenné kolo I. Slovenskej ligy, ktoré dalo bodku za tohoročnou najvyššou ligovou súťažou bridžistov na Slovensku. V tomto čase sú už k dispozícii merateľné výsledky, ale i subjektívne  kritéria  pre prvé hodnotenie priebehu súťaže.

 

Čo je treba pochváliť:

  • Boli včas spracované a zverejnené v celku jasné Propozície Slovenskej bridžovej ligy. Oprávnené pripomienky k ním, ktoré odzneli počas súťaží zapracujeme do aktuálnej verzie na rok 2010.
  • Podmienky zaradenia družstiev do súťaže všetky družstvá splnili bez prieťahov a včas.
  • Organizácia súťaže v Bratislave a v Košiciach nemala zásadné problémy, mali hladký priebeh. Jury musela riešiť iba 2 odvolania čo na takúto súťaž je prijateľným konštatovaním. Pokiaľ s dodržaním časového limitu v jarnom kole boli ešte menšie problémy, v jesennej časti došlo k podstatnej náprave.
  • V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi I. ligy došlo k podstatnej zmene v technickom vybavení organizácie súťaže. Technický servis splňuje až na chýbajúce bridgematey všetko čo takáto súťaž  už dnes nárokuje. V jesennom kole boli po každom kole k dispozícii výsledky a jednotlivé rozdania v tlačenej forme a v krátkom časovom odstupe boli zverejnené fotokópie zápisových lístkov a vyhodnotenie podľa butlera. Som presvedčený, že na jar 2010 budú k dispozícii už aj bridgematy. Tu by som sa chcel poďakovať Tiborovi Menyhértovi, ktorý zabezpečil vždy ochotne a bez prieťahov všetko čo s tým súviselo.
  • V 2 družstvách(Boros a Klasik) sa na jeseň objavili mladí hráči. Martin Vodička je ešte žiak, Juraj Kvoček je ešte stredoškolák. Obaja obstáli viac ako so cťou. Ich účasť v jesennom kole bolo oživením súťaže a je povzbudením do blízkej budúcnosti aj pre ďalšie družstvá.
  • Prvý krát obdŕžal víťaz Putovný pohár, medaily a 1 - 3 družstvá popri už vlastných diplomoch SBZ aj (síce symbolické) finančné odmeny.

 

Kde je čo naprávať:

  • Prílišná blízkosť hracích stolov v jesennej časti. Ja som osobne nepociťoval v priebehu jednotlivých kôl tento problém, ale pre regulárnosť súťaže pri rovnakých rozdaniach pripúšťam oprávnenosť takejto námietky.
  • Prílišná hlučnosť a nie vždy spoločensky prijateľné komentovanie výsledkov medzi jednotlivými striedaniami.
  • Veľký výkonnostný rozdiel medzi víťazom a ostatnými družstvami I. ligy.
  • Nastal čas rozmýšľať o niektorých inováciách I. ligy. Námety už tu sú (rozšírenie počtu účastníkov, juniorské družstvo, doplňovanie súpisky počas súťaže, hracie miesta a termíny,...) je úlohou P-SBZ sa s nimi v dohľadnej dobe zaoberať.

 

Na záver som si dovolil navrhnúť rebríček „naj gentleman“ párov I. ligy tak ako som to videl a pociťoval počas jarného i jesenného kola. Bez nároku na poradie sú to páry Filip – Medlin, BelyusGabrik, P. Belčák – Švec, PloščicaŠtevák.

 

Koordinátor ligy aj touto formou ďakuje všetkým družstvám a ich členom za dôstojný priebeh ligovej súťaže 2009

 

Košice 20.10.2009      

Vojtech Belčák  

 

 


Ďalšie články na túto tému: