Vypracujte správnu farbu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
16. 10. 2009

Vypracujte správnu farbu

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Východ berie prvé tri srdcové zdvihy a potom vynáša tromf. Nemali by ste problémy, ak by sa tromfy delili 2-1, pretože by ste mohli stiahnuť dve kolá tromfov, šnapnúť tri trefy na stole a zahodiť tref na kárové eso.

Bezpečný by ste boli aj vtedy, keď by sa trefy delili nejakým civilizovaným spôsobom. Mohli by ste šnapnúť dva trefy na stole malými tromfami a jeden tref pikovou dámou, stiahnuť skoro kárové eso a zahodiť naňho ďalší tref a potom vytromfovať. Vy však z licitácie viete, že trefy sa delia veľmi zle.

Rovnako by ste nedopadli dobre, ak by ste sa pokúšali vyšnapovať kára stola. Nemôžete prechádzať tam a naspäť dosť ľahko, aby ste vypracovali kára, vytromfovali a urobili všetko, čo treba.

NECH SA ROZHODNE ZÁPAD AKO PRVÝ

Vyhrávajúci spôsob zohrávky je - nechať Západ, aby sa rozhodoval ako prvý. Stiahnite tromfy kráľom a esom a potom vyneste pikového dolníka. Na tretie kolo tromfov musí Západ urobiť kľúčové odhodenie.

Západ si môže ponechať len sedem kariet: štyri v jednej lacnej farbe a tri v druhej lacnej farbe. Ak si Západ ponechá len tri trefy, dajte zo stola malý pik. Môžete stiahnuť trefové eso, šnapnúť tref na stole, prejsť do ruky šnapnutím kára a šnapnúť na stole ďalší tref. Vtedy už máte trefy v ruke vypracované a do ruky máte vstup tromfom.

Ak si Západ ponechá len tri kára, preberte pikového dolníka dámou. Stiahnite kárové eso, šnapnite káro v ruke, šnapnite tref na stole a šnapnite v ruke ďalšie káro. Vtedy budete mať kára na stole vypracované a vstup na ne tromfom.

Keď sa chystáte vypracovať si farbu šnapovaním, je rozumné pouvažovať, u ktorej farby to je možné. Mali by ste vypracúvať farbu stola, alebo svoju farbu? Vypracovanie farby, na ktorú sa potom nemôžete dostať, je ako investovanie peňazí do banky, o ktorej viete, že ide skrachovať.