Veľká lekcia Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
16. 10. 2009

Veľká lekcia

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková štvorka

Ako sa rozdanie hralo: Toto mal na mysli môj otec. Západ vynáša pikovú štvorku, stôl kladie dámu a Východ musí ukázať, že si zobral k srdcu veľkú lekciu. Nesmie sa snažiť získať zdvih.

Ak Východ zahrá v prvom zdvihu pikového kráľa, Juh zahrá malú, umožniac Východu zobrať zdvih týmto márnivým zahraním. Ak Východ pokračuje malým pikom, Juh získa zdvih desiatkou.

Teraz môže hlavný hráč prejsť na stôl trefom a rozohrať kára. Odovzdá kárový zdvih západu, ale Západ už nemôže vrátiť pik, aby pokračoval v útoku. Hlavný hráč má čas vyraziť kárové eso, pričom ešte má pikové eso, ktorým zadrží túto dlhú a nebezpečnú farbu.

SEBAOVLÁDANIE VYHRÁVA

Východ vyhrá, ak uplatní sebaovládanie v prvom zdvihu. Piková štvorka je jasne najvyššia karta Západu vo farbe, ktorú Východ licitoval, a jediná šanca na porazenie záväzku je, že Západ má chýbajúci malý pik a rýchly vstup.

Východ by mal iba povzbudzujúco pridať osmičku pikovú do prvého zdvihu, umožniac dáme stola, aby od neho odišla.

Keď po károvom impase získa Západ zdvih károvou dámou, ešte má pik, aby pokračoval v útoku. Tentoraz Východ zahrá dolníka, aby vyhnal eso hlavného hráča.

Východ sa dostane včas do ruky károvým esom, aby porazil záväzok zvyškom pikov.

"Čoskoro príde deň," povedal mi otec, keď som bol teenager, "keď sa naučíš veľkú lekciu. Všetky ich nemôžeš získať. Musíš sa uspokojiť s tým, že nejakú dámu necháš občas od seba odísť."