Nezanedbávajte deviatky a desiatky Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 10. 2009

Nezanedbávajte deviatky a desiatky

Rozdával Východ, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – kárová osmička

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril osmičkou károvou, hlavný hráč nič nečakal a zahral zo stola kráľa. Zakrátko bol potrestaný za to, že nebral do úvahy deviatku a desiatku károvú.

Východ zobral prvý zdvih károvým esom a vrátil trefovú dámu. Juh naskočil trefovým esom, stiahol tromfy a vyniesol zo stola ďalší tref v snahe získať druhý trefový zdvih. Ak by si včas vypracoval tref, mohol by naňho zahodiť zo stola pik.

V našom prípade boli trefy umiestnené veľmi zle. Navyše, Západ vrátil pik len čo získal prvý trefový zdvih. Na dodatok k prvému károvému zdvihu Juh odovzdal dva tefy a pik. Bez jednej.

KĽÚČOVÁ DEVIATKA

Juh mal v prvom zdvihu hrať zo stola malé káro namiesto kráľa. Aby získal zdvih, Východ musí dať kárového dolníka, vďaka peknej a dôležitej deviatke v ruke Juhu.

Východ vráti trefovú dámu a Juh zoberie zdvih esom. Juh stiahne tromfy kráľom a esom a potom vynesie zo stola kárového kráľa. Východ nemôže získať zahraním malej, keďže Juh by jednoducho zahodil pik. Ak východ dáva eso, je to jeho najlepšia šanca ako získať zdvih, keďže Juh môže mať chýbajúcu šestku. Juh však šnapuje.

Teraz hlavný hráč prejde na stôl tromfom a môže zahodiť buď dva piky alebo dva trefy na károvú dámu a desiatku. Záväzok je tým zaistený.

Deviatky a desiatky majú nezaslúžene zlý osud. Platí to najmä pre nedôležitú farbu. Nikto si nepočíta body za takúto kartu, a tak ako sú zanedbávané v licite, často ich bridžisti ignorujú v zohrávke.