Kontra je nebezpečná proti expertovi Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 10. 2009

Kontra je nebezpečná proti expertovi

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Východ by nekontroval, ak by bol hlavným hráčom expert. Vedel však, že Juh ako obyčajne bude hrať zle. Juh potvrdil toto očakávanie tým, že prvé srdce šnapol pikovou štvorkou. Odvtedy mal hlavný hráč ťažkosti.

Juh vyniesol tref ku kráľovi a vrátil pik, aby impasoval desiatkou. Prešiel na stôl trefovým esom a impasoval piky dolníkom. Potom stiahol pikové eso a chcel prejsť na stôl károm.

Východ zobral károvým esom, stiahol srdcové eso a vyniesol ďalšie srdce, aby donútil stôl šnapnúť. Teraz obrancovia zobrali zvyšok zdvihov, a získali 800 bodov na svoju stranu. Ak by Východ nekontroval, zapísali by len 300 bodov.

VAROVANIE

Ponuková kontra a potom trestná kontra Východu mali varovať hlavného hráča, že Východ má štyri tromfy vedené dámou. Hlavný hráč sa mal zabezpečiť proti tejto možnosti šnapnutím prvého srdca pikovou desiatkou a nie štvorkou.

Hlavný hráč prejde na stôl trefovým kráľom a zahrá pikovú deviatku na impas. Keďže v prvom zdvihu šnapol vyššie, Juh môže pridať pikovú štvorku na deviatku stola. Toto mu umožňuje zostať na stole na druhý pikový impas.

Juh zoberie druhý pikový impas dolníkom a stiahne pikové eso. Potom prejde na stôl trefom, aby stiahol posledný tromf kráľom stola. Zvyšné trefy sú dobré a hlavný hráč takto zoberie prvých desať zdvihov.

Bridžoví experti vás často varujú, aby ste nekontrovali, lebo tým môžete hlavnému hráčovi povedať, kde sú kľúčové karty. Toto je pravda, ak je hlavný hráč expert, ale možno nehráte proti expertom. Ak je hlavný hráč slabým hráčom, môžete kontrovať a napísať toľko, koľko chcete.