Odovzdajte zdvih neškodnému súperovi Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 10. 2009

Odovzdajte zdvih neškodnému súperovi

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – pikový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Juh odmietol prvý pikový zdvih, ale zobral druhý pikový zdvih, keď Východ zahodil káro. Hlavný hráč videl, že potrebuje trochu šťastia v srdciach. Vyniesol srdce a zahral zo stola kráľa. Východ zobral esom a vrátil károvú dámu k esu stola.

Hlavný hráč stiahol srdcovú dámu a odovzdal srdcový zdvih v nádeji, že zdvih bude musieť získať Východ. Západ zobral dolníkom a odohral si zvyšok pikov. Obrana si zapísala 300 bodov, keď Juh mal získať 600 bodov!

PREPUSTENIE JE BEZPEČNÉ

Keď hlavný hráč zahral prvé srdce a západ pridal sedmičku, pre Juh bolo bezpečné prepustiť, namiesto zahrania kráľa. Východ určite bude musieť zdvih zobrať, pretože nemôže mať menšie srdce ako sedmičku.

Východ berie osmičkou a vráti káro ku kráľovi. Hlavný hráč vynesie svoje druhé srdce, kráľa zo stola berie Východ esom. Východ vráti káro k esu stola. Hlavný hráč s nádejou odohrá srdcovú dámu, aby zistil, či sa srdcia výhodne delia.

Farba sa naozaj delí 3-3, a zvyšok srdcí stola robí zdvihy. Juh plní záväzok troma zdvihmi v srdciach, jedným pikom, dvoma kárami a troma trefami.

Ak by Západ zahral srdcovú desiatku do prvého srdcového zdvihu, hlavný hráč musí položiť zo stola kráľa. Východ zoberie esom a vráti káro ku kráľovi. Hlavný hráč vynesie ďalšie srdce. Ak Západ pridá srdcovú sedmičku, hlavný hráč musí zahrať zo stola malú, aby zdvih musel získať Východ. Ak ale Západ pridá dolníka, stôl zoberie zdvih a odovzdá srdcový zdvih Východu.

Niekedy môžete splniť záväzok len vtedy, ak sú karty u súperov priaznivo umiestnené. V takých príkladoch predpokladajte, že budete mať šťastie - nepožadujte však viac šťastia, než naozaj potrebujete.