Ide to poraziť? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 10. 2009

Ide to poraziť?

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre, zápas družstiev
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovým kráľom a Východ musel zobrať esom. Východ rýchlo vrátil kárového kráľa. Síce nezaštekal, ani nezakňučal, ale jeho zahranie bolo psie, alebo dokonca pod psa.

Juh odmietol prvý kárový zdvih, ďalší zobral. Hlavný hráč zahral tri kolá tromfov a potom vyniesol trefovú deviatku na impas. Východ mohol zobrať trefového kráľa, ale to už bol koniec obrany.

Juh si bol istý, že získa zdvih, bez ohľadu na to, čo východ vráti. Hlavný hráč potom zahádže srdcia na trefy stola.

POTREBUJE VSTUP

Východ by mal vidieť, že môže zobrať srdce, káro a tref a že musí nájsť vstup do ruky partnera na druhý srdcový zdvih, aby bol záväzok porazený. Ako môže Východ ""otvoriť dvere" do ruky partnera?

Určite nie vynesením kárového kráľa. Východ by mal v druhom zdvihu vyniesť MALÉ KÁRO. Juh musí nasadiť eso, aby sa Západ nedostal na výnos. Potom hlavný hráč vytromfuje a skúsi trefový impas.

Východ zoberie trefového kráľa a zahrá ďalšie malé káro. Západ získa zdvih na károvú desiatku a stiahne si srdcový zdvih, čím je záväzok porazený. "Zahral si ako chlap", povedal by vtedy Západ svojmu partnerovi.

Čo ak by Juh mal v kárach A-10 namiesto A-3? Vtedy záväzok nie je možné poraziť, a obrana Východu zadáva 30 bodov za nadzdvih. Toto nie je taká veľká cena za šancu poraziť záväzok.

V niektorých rozdaniach správanie sa bridžových hráčov pripomína psa, ktorý skáče na dvere aby sa ich pokúsil otvoriť. Dvere sa však tým skákaním namiesto toho zatvoria.