Spáchate taký zločin? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 09. 2009

Spáchate taký zločin?

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefové eso

Ako sa rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo na veľkom párovom turnaji, otvárací výnos na takmer všetkých stoloch bol trefové eso. Západ pokračoval trefovou dámou a hlavný hráč šnapol.

Hlavný hráč potom vytromfoval a na kára zahodil z ruky tri piky, takže hlavný hráč zobral dvanásť zdvihov.

"Nie, partner, nevynechali sme slem," muselo hovoriť veľa hlavných hráčov. "Ak by sme hrali šesť srdcí, stiahli by si dve esá."

A väčšina hráčov potom pokračovala ďalším rozdaním, ani netušiac, že sa práve minuli s bridžovým zločinom zločinov.

DIABOLSKÉ ZAHRANIE

Len na niekoľkých stoloch tohto párového turnaja sa Východ rozhodol, že buď veľmi získa - alebo veľmi stratí pri takejto príležitosti. Na týchto stoloch Východ rafinovane zahral do prvého zdvihu tromf. Ktorý bridžový zločin je väčší, naž šnapnúť partnerovi eso!?

Východ potom vyniesol pikovú dámu, a obrancovia ľahko zobrali tri pikové zdvihy, čím porazili záväzok!

Málo expertov, ktorí našli porážajúce zahranie, malo tú guráž povedať, že šnapnutie partnerovho esa nie je zločin, keď to je jediný spôsob, ako poraziť záväzok. Konštatovali iba, že Východ môže z pohľadu na stôl vedieť, že väčšina obranných zdvihov môže byť len v pikoch, a že farbu treba vyniesť čo najskoršie, a len z ruky Východu.

Ak chcete byť braný vážne ako hráč golfu, musíte sa vyhnúť zahrávaniu úderov z pieskovej pasce. Tanečníka baletu by považovali za nemotorného, ak sa baletka potkne a padne na svoju sukničku. Rovnako bridžový hráč si musí dávať pozor na silne publikovaný zločin.