Brilantná obrana Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 09. 2009

Brilantná obrana

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková päťka

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovou päťkou a Juh zobral zdvih esom. Hlavný hráč vyniesol trefovú dámu a Východ zobral zdvih esom a vrátil pik, donútiac hlavného hráča šnapnúť na stole srdcovou päťkou.

Hlavný hráč zahodil zvyšné dva piky na kráľa a dolníka trefového a potom zo stola vyniesol srdcovú dámu.

Východ prirodzene zahral .... áno, "normálne" zahranie je malé srdce. Západ zoberie srdcovým esom a vynesie tretie kolo pikov. Juh šnapne v ruke a vynesie tromf, dolníka stola zoberie Východ kráľom.

Čo môže Východ robiť? Bez ohľadu na to, čo Východ vráti, hlavný hráč stiahne posledný tromf a na dobré kára zoberie zvyšok zdvihov.

PRVÝ RAZ

Teraz je ľahké vidieť správne zahranie. Vidíme všetky karty a už sme videli, že "normálna" obrana nedoniesla obrancom úspech. Veľký hráč na Východe to však videl na prvý raz, pričom videl len svoje karty a karty stola.

Keď hlavný hráč vyniesol zo stola srdcovú dámu, Východ zobral hneď srdcovým kráľom a vyniesol svoj posledný pik. Juh šnapol v ruke a vyniesol ďalší tromf.

Teraz Západ zobral srdcovým esom a vyniesol štvrtý pik. Ak by hlavný hráč šnapol na stole, deviatka Východu bude najvyššia hneď. Ak by hlavný hráč na stole nešnapol, Východ šnapne deviatkou a získa porážajúci zdvih hneď.

Ak by ste na takúto obranu prišli pri stole, máte veľkú šancu aj na majstrovstvách sveta.