Porota ho neodsúdi Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 09. 2009

Porota ho neodsúdi

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – pikový kráľ

"Môže mi niekto povedať, ako sa hralo posledné rozdanie?" opýtal sa Sherlock Holmes stojac za bezduchým telom lorda Morgana. Traja vystrašení hráči potriasli mlčky hlavami, ale majordómus napokon prehovoril.

Ako sa rozdanie hralo: "Jeho lordstvo zahralo dva vysoké piky", uviedol majordómus. "Hlavný hráč šnapol pikového dolníka srdcovým kráľom, vyniesol malé srdce k deviatke stola a vrátil káro na impas. Jeho lordstvo zobralo zdvih kráľom a zahralo pikovú desiatku."

"Snáď päťku," skúsil Holmes.

"Nie pane, jeho lordstvo zahralo pikovú desiatku," opravil majordómus veľkého detektíva. "Hlavný hráč šnapol srdcovým esom a vyniesol srdcového dolníka k dáme stola. Pokračoval tromfovou desiatkou, z ruky zahodil trefového dolníka. Potom vyniesol károvú deviatku na impas. Keď držala zdvih, urobil ďalší kárový impas a nárokoval si zvyšok."

PRÍPAD JE VYRIEŠENÝ

Holmes sa obrátil na doktora Watsona: "Urobil to majordómus," oznámil. "Žiadna porota ho však neodsúdi."

"V tejto miestnosti boli len dvaja bridžoví hráči: hlavný hráč a majordómus. Ostatní iba pridávali karty," vysvetlil Holmes. "Hlavný hráč vďaka chybe lorda Morgana zarobil, takže on by lorda nezabíjal. Majordómus však bol nahnevaný na zlé zahranie lorda. Očividne bol vrahom on."

Doktorovi Watsonovi trvalo týždeň, kým objavil, akej chyby sa lord dopustil. Lord Morgan mohol zachrániť záväzok (a svoj život), ak by namiesto pikovej desiatky vrátil tromf. Juh potrebuje ďalší šnap a sám ho nemôže urobiť, pretože nie je žiadny bočný vstup na stôl.

Poučenie je jasné. Vyhýbajte sa zlým zahraniam - a majordómom.