Nenadávajte na spravodlivosť Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
14. 09. 2009

Nenadávajte na spravodlivosť

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč vzal károvým eso, vytromfoval a odohral dva vysoké trefy. Keď zistil, že sa farba nedelí, skúsil srdcový impas.

Západ zobral srdcovým kráľom a vrátil károvú desiatku. Hlavný hráč musel napokon odovzdať trefový zdvih. Mínus jeden.

Hlavný hráč sa sťažoval, že neexistuje spravodlivosť. Pravdepodobnosť normálneho delenia trefov je lepšia než 2 ku 1, a s dodatočnou šancou srdcového impasu, šance boli viac ako 5 ku 1 v jeho prospech.

ŽIADNE SŤAŽOVANIE

Hlavný hráč nemal právo sťažovať sa na spravodlivosť. Slem bol neporaziteľný, ak by zohrával správne.

Po zobratí kárového esa, hlavný hráč by mal prejsť tromfom na stôl, aby v ruke šnapol káro. Potom mal prejsť znovu tromfom na stôl, aby v ruke šnapol károvú dámu. Potom mal stiahnuť posledný tromf súperov.

Hlavný hráč potom vynesie tref ku kráľovi, stiahne srdcové eso a odovzdá srdce, pričom mu je jedno, ktorý súper zoberie tento zdvih.

Ak Západ zoberie zdvih a vráti červenú kartu, hlavný hráč šnapne na stole a z ruky zahodí tref. Ak by mal srdcového kráľa Východ, vrátil by trefovú desiatku. Juh by ju pustil k dáme stola, a zároveň by odhalil zlé rozdelenie. Potom by mohol vrátiť tref a impasovať cez Východ.

Jedna výhoda znalostí z matematiky je, že môžete používať učené zdôvodnenie toho, že padnete v záväzku, ktorý je neporaziteľný. Toto síce nezlepší vaše skóre, ale pomôže to v tom, že váš partner bude ticho.