Impasy ako droga Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
05. 09. 2009

Impasy ako droga

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – piková štvorka

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovou štvorkou a Juh poskočil od radosti, že dostal voľný impas. Zahral zo stola desiatku a dámu Východu prebil kráľom.

Možno by mal občas parlament konať. Tento návykový impas práve stál hlavného hráča záväzok.

Hlavný hráč odohral horné trefy a vydal zdvih na trefovú dámu. Naspäť prišiel pik k dolníkovi stola a hlavný hráč vyniesol káro, dúfajúc že sa dostane do ruky dámou.

Západ zobral károvým kráľom a vrátil ďalší pik. Teraz skúsil hlavný hráč malé srdce, stále sa pokúšajúc dostať do ruky.

VYTRVALOSŤ SLÁVI ÚSPECH

Západ zobral srdcovým esom a odohral svoje posledné dva piky. "Vytrvalosť sa vypláca", komentoval šťastne. Sever a Juh neboli šťastní, keďže súperi si pripísali 200.

Juh by záväzok splnil, ak by nepodľahol závislosti na impasoch, najmä ak sú "zadarmo". Prvý zdvih mal zobrať esom na stole, odolať "voľnému" impasu. Potom mal urobiť správny impas - trefovým dolníkom.

Západ môže získať zdvih trefovou dámou, ale nemôže vrátiť pik bez toho, že by dal hlavnému hráčovi voľný impas, ktorý odmietol v prvom zdvihu. Juh má istý vstup do ruky vo forme pikového kráľa a preto si môže byť istý, že získa deväť zdvihov bez ohľadu na to, ako bude brániť od tohto bodu obrana.

Potrebujeme legislatívu o impasoch? Sú návykové a môžu byť veľmi nebezpečné. Asi by sa tým parlament mal zaoberať, len čo dorieši jazykový zákon.