Čo je šťastie? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
05. 09. 2009

Čo je šťastie?

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Juh sa snažil dosiahnuť veľký slem, ale keď uvidel stôl, zistil, že bude mať ťažkosti aj s malým slemom.

Licitoval Juh príliš ambiciózne? Predpokladajme, že Juh by dostal Axx v kárach a Ax v srdciach. Teda prakticky vymeniť v ruke Juhu srdcia a kára. Robí to list Juhu lepším pre licitáciu? Táto drobná zmena však spôsobuje, že Juh môže ľahko splniť veľký slem namiesto neistého malého slemu!!!

SNAHA O VPUSTENIE DO NÚTENÉHO VÝNOSU

Hlavný hráč zobral trefovým kráľom, odohral dve kolá tromfov, stiahol dve kára a potom stiahol trefové eso a odovzdal trefový zdvih Západu.

Ak by Západ vrátil káro (do dvojitej šikeny), Juh by šnapol na stole a z ruky by zahodil srdce. Ak by Západ vrátil malé srdce, osmička stola by vyhnala srdcovú dámu Východu a Juh by vzal zdvih esom. Juh by potom vyniesol malé srdce a impasoval by desiatkou stola.

Nebolo to šťastie, že Juh hral rozdanie tak dobre?

Nie, nebolo. Západ bol dosť bystrý na to, aby vrátil srdcového dolníka. Teraz Juh musel stratiť srdcový zdvih, bez ohľadu na to, ako sa krútil a okúňal.

Napokon sa ukázalo, že Juh mal smolu, že mal naľavo od seba takého výborného obrancu.

Čo je to šťastie? Je šťastie dostať 21 bodov a v tom tri esá? Alebo je smola dostať sa príliš vysoko s takým nádherným listom? Skutočne nemôžete povedať, pokým zohrávka neskončí.